Se pregateste si o lege a lampioanelor?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.06.2013 17:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş informează, printr-un comunicat ... nesecret, că albe sau colorate, cu diverse forme si dimensiuni, lampioanele zburatoare sunt tot mai frecvent utilizate de timiseni pentru crearea unor momente unice, la diverse evenimente.
Aceste obiecte decorative funcţioneaza pe principiul baloanelor cu aer cald, fiecare lampion având o lumânare, care, odata aprinsa, încalzeste aerul din interiorul felinarului, iar acesta se ridica. Dupa terminarea dozei de ceara, lumina se stinge, iar lampionul pluteste înapoi spre pamânt.
La nivel internaţional, s-a constat însa ca lampioanele zburatoare pot produce incendii la construcţii, în general înalte si foarte înalte (balcoane, copertine, terase etc.), la vegetaţie uscata si la paduri.
De exemplu, în ultimii 2 ani, paza de coasta din Marea Britanie s-a confruntat cu o serie de alarme false (circa 700), provocate de lampioanele zburatoare.
Întrucât lansarea lampioanelor este permisa de lege, fara sa fie necesara obinerea în prealabil a unei autorizaii de la pompieri, pentru evitarea unor eventuale situaii de urgena, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş recomanda respectarea instrucţiunilor de utilizare a lampioanelor zburatoare, emise de producator.
Lansarea lampioanelor să fie făcută doar de persoane adulte responsabile, numai în spaţii exterioare deschise, largi, la distanţa mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrica si cladiri, la cel puţin 10 km de orice aeroport sau cale rutiera circulata, lumina acestora putând fi interpretata ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atenia piloilor sau conducatorilor auto.
În plus, lampioanele zburatoare se vor lansa numai în condiţii meteo favorabile (fara vânt), iar locul de desfasurare a evenimentului să fie prevazut cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea acţiona operativ în caz de incendiu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.