Seamana Bazilica Papala Maria Radna cu un castel Disney?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.08.2015 11:54 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Episcopia Romano-Catolica de Timişoara a luat act cu ingrijorare de materialele publicate in varianta on-line a publicaţiei de limba engleza 'The Telegraph'', materiale postate in data de 3 august 2015, care faceau referire, printre multe altele dar mai intai de toate, la renovarile efectuate la Bazilica Papala Maria Radna şi la fostul complex monastic franciscan adiacent.
Comparaţia cu un castel Disney este una total improprie şi aduce atingere prestigiului bazilicii, istoriei multiseculare a franciscanilor, complexului arhitectonic, intregului proiect, dar şi tuturor celor implicaţi in munca grea şi anevoioasa la acest important proiect, spune preotul Nicolau Lauş, directorul cancelariei episcopale.
Nuanţa dominanta de galben folosit la Radna respecta culoarea originala a exteriorului ansamblului, fiind cunoscuta in arhitectura şi istoria artei drept 'Kaisergelb' (galben imperial) sau 'Schonbruner Gelb' (galben Schonbrunn), o culoare utilizata in timpul monarhiei habsburgice in veacul al XVIII-lea la toate edificiile cu caracter public, atat civile cat şi religioase.
Finanţarea asigurata din fonduri europene pentru proiectul de la Maria Radna se ridica la exact 26.075.301,16 lei, respectiv 5.795.000 Euro.

Episcopia Romano-Catolica de Timişoara respinge vehement şi işi exprima totalul dezacord cu acuzaţia cum ca sumele utilizate in proiect ar fi circulate intre beneficiar şi firmele implicate in lucrari.
Toate firmele implicate au fost selecţionate in baza unor licitaţii publice, execuţia lucrarilor s-a atribuit unor firme care dispun de specialişti atestaţi pentru lucrari de reabilitare a monumentelor istorice, pe parcursul demararii lucrarilor şi pe durata acestora fiind respectate toate procedurile impuse proiectelor finanţate de Uniunea Europeana.

Proiectul are avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, aviz emis de Ministerul Culturii prin Direcţia Monumentelor Istorice şi a fost elaborat de o echipa pluridisciplinara de specialişti atestaţi in domeniu, conform cerinţelor legislaţiei romaneşti şi a procedurilor Uniunii Europene.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.