Sectiile de chirurgie vasculara se pot numara pe degetele de la o mana

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.02.2014 12:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Centrul de Chirurgie Laparoscopica şi Microchirurgie ”Pius Branzeu” (Piata Eftimie Murgu nr. 2) gazduieşte, in prezenta delegatilor din toata tara, şedinta inaugurala a Societatii Romane de Chirurgie Vasculara.

Peste 60 de medici specialişti romani au fondat Societatea Romana de Chirurgie Vasculara (SRCV), in ideea ca specialitatea de chirurgie vasculara sa se impuna ca una dintre ramurile medicale importante in Romania.
Dintre obiectivele imediate ale SRCV  crearea unei retele nationale de chirurgi vasculari şi propunerea unui standard minimal de dotare a centrelor, compartimentelor sau sectiilor de chirurgie vasculara; crearea de programe de screening şi de recuperare a pacientilor cu boli vasculare; actualizarea curriculei de pregatire a medicilor rezidenti; promovarea ghidurilor terapeutice actuale in tratarea pacientilor vasculari; acordare de burse la manifestari sau de pregatire in clinici din strainatate; afilierea la societatile international de profil.
De fapt, programul de burse a fost deja initiat, organizatorii European Vascular Course 2014, Maastricht, oferind participare gratuita pentru 10 dintre membrii nou infiintţatei SRCV (taxa de participare - 650 euro).

Boala aterosclerotica reprezinta prima cauza de mortalitate in lume, iar pacientii cu ischemie cronica de membru au o speranta de viata mai redusa decat unele forme de cancer, de exemplu cancerul de san.
La aceste provocari raspunde specialitatea de chirurgie vasculara prin progrese medicale şi tehnologice impresionante in ultimul deceniu: tehnicile endovasculare pentru tratamentul anevrismului de aorta, pentru tratamentul ischemiei critice de membru (drug eluting baloons, drug eluting stents), dezobstructiile carotidiene in primele 24 - 48 de ore de la accidentul vascular cerebral, tratamentul multidisciplinar al piciorului diabetic, tehnicile endovenoase in tratamentul varicelor, tehnicile de trombectomie şi stentare din tromboza venoasa profunda, noile tehnici microchirurgicale pentru tratamentul limfedemului.

Din pacate, in Romania, aceasta evolutie spectaculoasa nu este oglindita.
Numarul de sectii de chirurgie vasculara se pot numara pe degetele de la o mana.
Curricula de pregatire a rezidentilor a ramas neschimbata in ultimele decenii.
Ghidurile actuale nu sunt preluate/recunoscute de mediile administrative şi politice.
Implementarea noilor tehnici chirurgicale nu este recunoscuta şi sprijinita de autoritati.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.