Securitatea, instrument al dictaturii... la Muzeul de Arta

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.08.2014 13:39 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Muzeul de Arta Timisoara (MArT) organizeaza expozitia SECURITATEA, instrument al dictaturii (The Securitate, an Instrument of Dictatorship) si o serie de intalniri stiintifice si dezbateri ce vor avea loc in perioada 3 – 29 septembrie a.c. in spatiul muzeal.
Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 3 septembrie 2014, ora 17, in Sala Baroc a Muzeului de Arta Timisoara, Piata Unirii, nr. 1.

Expozitia isi propune sa prezinte publicului intr-o forma accesibila si sintetica istoria de peste patru decenii a Securitatii, in multiplele ei ipostaze institutionale, sprijinind in acest mod o mai buna intelegere a dimensiunii fenomenului totalitar.
Spatiul expozitional este structurat pe doua nivele de reprezentare a represiunii.
Primul nivel este cel in care documentele secrete ale Securitatii prezinta principalele metode si tehnici de urmarire si de reprimare (supravegherea si arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora si tratamentul inuman la care au fost supusi detinutii politici in penitenciarele romanesti); modalitatile de cenzura si de confiscare a corespondentei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum si atributii ale unor directii si servicii importante implicate in mentinerea regimului comunist.
O secventa importanta din spatiul expozitional este rezervata anului 1989 si evenimentelor din Decembrie, ilustrata cu ajutorul unor imagini inedite.

Cel de al doilea nivel apartine memoriei traite, infatisand experienta directa a unor oameni, care au acceptat sa-si impartaseasca amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate in cadrul Centrului de Istorie Orala – CNSAS.
Asadar, vizitatorii au posibilitatea sa vizioneze in cadrul expozitiei filmul documentar realizat de C.N.S.A.S. (finantat de EACEA): „SUPRAVEGHEAT DE SECURITATE IN ANII ‘70-’80”, in regia lui Nicolae Margineanu, realizatori fiind Cristina Anisescu (coordonator proiect), alaturi de Florentina Budeanca, Liviu Burlacu, Cipriana Moisa, Mihaela Negru, Teodora Pop (CNSAS).

Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10.00 –18.00, in perioada 3 - 29 septembrie 2014.
Pentru ghidajul vizitatorilor, C.N.S.A.S. pune la dispozitie o mapa de prezentare a expozitiei.
Pe 5 septembrie 2014, in intervalul orar 16.00 - 17.30, MArT va gazdui, in colaborare cu CNSAS, dezbaterea interactiva ”Before the END”, in cadrul proiectului „Freedom Express” (Study Trip) TIMISOARA, coordonat de EUROPEAN NETWORK REMEMBRANCE AND SOLIDARITY.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.