Serviciul de probatiune s-a rasculat dupa ce guvernul PSD nu l-a bagat in seama 2 ani

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.01.2016 19:26 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Serviciul de Probaţiune Timiş s-a alaturat, in data de 20.01.2016, protestului spontan manifestat de colegii din Serviciul de Probaţiune Bucureşti, aşa cum au facut majoritatea serviciilor de probaţiune din ţara şi a continuat protestul pe durata zilei de 21.01.2016 şi pe durata zilei de 22.01.2016, cu asigurarea a 1/3 din activitate.
Protestul va fi continuat pana la rezolvarea problemelor cu care se confrunta serviciile de probaţiune de la nivelul intregii ţari.
Serviciul de Probaţiune Timiş lucreaza in acest moment cu peste 1600 de persoane condamnate, aflate in libertate, supravegherea lor fiind asigurata de 10 de consilieri de probaţiune aflaţi in activitate, ceea ce inseamna o incarcatura de peste 160 de cazuri de supraveghere/consilier de probaţiune, raportat la media europeana de 25 cazuri de supraveghere/consilier de probaţiune.
Problemele cu care sistemul de probaţiune din Romania se confrunta au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Justiţiei, in mod repetat, in ultimii doi ani, insa ele nu s-au constituit niciodata intr-o prioritate reala pentru minister.
La problemele s-au primit doar declaraţii formale de susţinere şi niciun demers nu s-a finalizat.

Solicitarile serviciilor de probaţiune  sunt:
1. Angajarea urgenta de personal şi suplimentarea posturilor in cadrul sistemului de probaţiune,
2. Repoziţionarea consilierilor de probaţiune in cadrul sistemului de justiţie, in acord cu rolul pe care il au in infaptuirea actului de justiţie, cu atribuţiile şi sarcinile ce le revin conform legilor penale in vigoare, in complexitatea şi importanţa muncii lor, precum şi cu riscurile la care se expun in activitatea desfaşurata
3. Acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiţie
4. Asigurarea efectiva a pazei sediilor, a bunurilor şi a personalului de probaţiune de catre Jandarmeria Romana, conform prevederilor legale in vigoare
5. Asigurarea unor condiţii decente de munca şi a resurselor materiale necesare desfaşurarii activitaţilor zilnice
6. Demararea unor proceduri de modificare a legislaţiei conexe probaţiunii care sa conduca la crearea parghiilor legislative pentru alocarea resurselor la nivelul comunitaţii şi intervenţia interinstituţionala in vederea asigurarii protecţiei publicului şi reintegrarii sociale a persoanelor care au comis infracţiuni (Legea Asistenţei Sociale, Codul Muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru şomaj şi stimularea ocuparii forţei de munca, etc);
6. Adoptarea regulamentelor de aplicare a legislaţiei in materia probaţiunii, corelata cu o simplificare a procedurilor de lucru.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.