Shakespeare la Timisoara, pe ritmuri de hip-hop, dubstep si folclor romanesc...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.04.2016 10:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Shakespeare ne este veşnic contemporan, peste secole, peste generaţii.
E o realitate pe care Teatrul Naţional din Timişoara o afirma deschis prin noua sa montare cu Hamlet, in traducerea şi adaptarea „remix” a lui Peca Ştefan, şi in direcţia de scena a Adei Lupu Hausvater.

Spectacolul Naţionalului timişorean, ale carui repetiţii sunt in plina desfaşurare in aceasta perioada, cerceteaza in interiorul binecunoscutei poveşti destinul unui om neintoxicat de mizantropie, compromisuri şi meschinarii, intr-un context şocant de asemanator cu cel al cotidianului imediat.
Acestui Hamlet al anului 2016 ii raspunde live muzica trupei Subcarpaţi, intr-o intalnire in care ritmurile ultracontemporane şi liniile melodice autentice romaneşti traduc sensurile profunde ale unui text esenţial pentru cultura universala.

Spectacolul Naţionalului timişorean calibreaza in spaţiul Salii Mari dilemele unei generaţii pentru care firescul a devenit un obstacol de netrecut in aproape toate aspectele existenţei.
Hamlet insuşi este doar un om tanar, solar, inteligent, firesc şi cu simţul umorului, pus intr-o serie de situaţii strambe, de mari compromisuri, iar noua realitate in care se trezeşte constrans sa traiasca este ca o cutie a Pandorei pe care el o refuza, dar care totuşi este deschisa de minciunile, laşitaţile, oportunismul, comoditatea şi mai cu seama de refuzul celor din jurul sau de a-şi asuma responsabilitatea pentru acţiunile pe care le fac.

„Hamlet este un manifest pentru dreptul neingradit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a ramane ei inşişi, pentru dreptul de a-şi pastra vocea distincta in societate. Cred ca generaţiile care vin au nevoie sa-şi descopere echilibrul şi ca societatea, de asemenea, trebuie sa restabileasca un adevar fundamental – acela ca putem exista doar in firescul, in naturaleţea unei vieţi curaţate de teama, de jumataţi de masura, de minciuna şi de amoralitate”, declara Ada Lupu Hausvater, directorul de scena al spectacolului.

Echipa care lucreaza la acest spectacol ii reuneşte pe actorii Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marius Andrei Alexe, Doru Iosif, Victor Manovici, Ramona Dumitrean / Cristina König, Flavius Retea, Catalin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarniţki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionuţ Iova şi Marius Lupoian. De asemenea, este important de menţionat ca in distribuţia spectacolului il regasim pe Marius Andrei Alexe, cunoscut publicului şi ca MC Bean, caruia i se alatura Valentin Popescu (Vali Umbra).

Muzica este semnata de Subcarpaţi, un fenomen muzical descris ca „manifest cultural contemporan”, un proiect care mixeaza muzica electronica, ritmurile hip-hop şi dubstep, cu teme din folclorul romanesc, intr-o suprapunere eclectica, elaborata şi, in egala masura, accesibila şi acroşanta pentru public.
Decorurile şi costumele aparţin Iulianei Valsan, unul dintre cei mai prolifici şi premiaţi artişti vizuali din noul val, artista reunind in portofoliul sau numeroase scenografii, picturi, instalaţii etc.
Nu in ultimul rand, efectele video sunt realizate de KOTKI visuals, un studio creativ preocupat de implementarea tehnologiilor multimedia in artele spectacolului, colaborand cu artişti contemporani şi festivaluri din Romania, Bulgaria, Austria, Elveţia, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie etc.

Prima reprezentaţie, in avanpremiera, a spectacolului Hamlet este programata marţi, 10 mai, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Naţional, fiind urmata miercuri, 11 mai, de la aceeaşi ora, de premiera oficiala.
Biletele se pot achiziţiona la Agenţiile Teatrului Naţional (Agenţia „Maraşeşti”, str. Maraşeşti nr. 2 şi Agenţia „Sala 2”, Parcul Civic), orar marţi-duminica, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.
Fotografii: Adrian Piclişan / TNTm

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.