Si Hercules a ajuns pe mana criminalitatii organizate. Prejudiciu: doar vreo 30 milioane euro!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.04.2016 19:01 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La  data de 6 aprilie 2016, procurorii  D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caras Severin impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Caras-Severin au efectuat un numar de 17 perchezitii domiciliare  pe raza  municipiului Bucureşti si a judetelor Caraş-Severin, Timiş şi Ilfov in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare şi complicitate la delapidare, bancruta frauduloasa şi complicitate la bancruta frauduloasa si abuz in serviciu.

Poliţiştii de combatere a criminalitaţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Caraş-Severin au efectuat 17 percheziţii domiciliare, 4 in municipiul Bucureşti, 11 in judeţul Caraş-Severin, una in judeţul Timiş şi una in judeţul Ilfov, la persoane banuite de infracţiuni economice.
Din cercetari a reieşit ca, in perioada martie 2008- 2015, persoanele vizate ar fi desfaşurat, in mod coordonat, activitati de scoatere a principalelor active din patrimoniul unei societaţi comerciale.
De asemenea, poliţiştii au pus in executare 19 mandate de aducere.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca suspecţii au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, avand drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia şi totodata, insuşirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obţinute din valorificarea acestor active.

S-a retinut ca privatizarea SC HERCULES SA Baile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001 ocazie cu care a fost  cumparat pachetul majoritar de 40,92 % de catre SC ARGIROM INTERNAŢIONAL SA, societatea controlata de catre liderul grupului infractional, Iosif Armaş, si care la data respectiva deţinea 68 % din acţiuni.

In perioada 2001-2006, in baza unor relatii contractuale, suspectul a preluat de la Administraţia Naţionala a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale cantitatea totala  de 9.960.680  kg zahar pe care ulterior nu l-a restituit producand un prejudiciu ANRSPS in cuantum de 43.288.697,99 lei.

De asemenea, s-a retinut ca incepand cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, in calitate de acţionar majoritar in cadrul SC ARGIROM INTERNAŢIONAL SA Bucureşti  a determinat ca datoriile pe care societatea le avea si care se afla in procedura generala de insolvenţa sa fie recuperate de catre creditori de la SC HERCULES SA Baile Herculane.
In acest scop, suspectul a constituit un grup infractional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia in dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA şi totodata, insuşirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obţinute.

In atingerea scopului infractional, incepand cu anul 2008, SC HERCULES SA a contractat imprumuturi de la mai multe persoane  in baza unor contracte de imprumut care constituiau titluri executorii, cu dobanzi anuale mult mai mari decat dobanda legala, respectivele imprumuturi fiind  garantate cu bunurile societaţii .

Intrucat respectivele  imprumuturi nu au putut fi restituite in termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt ) s-a procedat la executarea unor imobile aparţinand SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecatoreşti.

 In paralel cu contractarea unor imprumuturi vadit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat si la vanzarea directa a unor active.
Astfel,au fost delapidate  sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificari nereale.
In acest scop, in perioada 2009-2015, liderul grupului a racolat un alt suspect a carui activitate infractionala a constat in  incheierea unor  antecontracte de vanzare cumparare sau promisiuni de vanzare cumparare fictive prin care au fost scoase  din patrimoniul SC HERCULES SA un numar ridicat de imobile de mare valoare.
In cauza se efectueaza cercetari si fata de functionari publici din cadrul Administraţia Naţionala a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţionala este de aproximativ 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.