Sicriul frumos mirositor al lui Robert Serban la Festivalul International de Carte de la Budapesta

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.04.2012 11:26 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In perioada 19-22 aprilie, Bogdan Cosa, Vasile Ernu si timişoreanul Robert Serban sint invitati la cea de-a XIX-a editie a Festivalului International de Carte de la Budapesta. 

Evenimentele ICR Budapesta din cadrul Festivalului International de Carte de la Budapesta se vor desfasura astfel:

*Simbata, 21 aprilie 2012, de la ora 14.30, in Sala Lazar Ervin din Complexul Millernaris, Bogdan Cosa, cistigatorul Concursului de Debut al Editurii Cartea Romaneasca, editia 2010, va fi prezent alaturi de alti autori debutanti din mai multe tari la First Novel Festival.
Poker, volumul cistigator al concursului de debut Cartea Romaneasca, este un roman „minimalist” viu, dinamic, scris cu nerv, dexteritate si energie. O poveste dramatica de dragoste se proiecteaza pe fundalul tribulatiilor cotidiene ale unor tineri rebeli, anticorporatisti, care-si consuma revolta in trip-uri, incursiuni internautice, aventuri, chefuri stropite cu alcool si altele asemenea. Referintele literare si, in particular, poetice si coloana sonora, oralitatea inteligenta, bine pusa in pagina, asigura atmosfera unei intrigi actualiste pline de autenticitate si verva, despre deriva existentiala a unor oameni ce refuza servitutile maturizarii.
Bogdan Cosa s-a nascut pe 24 ianuarie 1989, la Codlea, judetul Brasov. Absolvent al Facultatii de Litere (Universitatea „Transilvania” din Brasov), specializarea Limba si Literatura Romana – Limba si Literatura Engleza, promotia 2007-2010, in prezent este masterand al Facultatii de Litere (Universitatea din Bucuresti), sectia Teoria Literaturii si Literatura Comparata. Publica articole si texte literare in revistele Observator Cultural, Cultura, Tomis, Astra, dar si in reviste exclusiv online.

*Tot simbata, de la ora 12.00, la Standul Romaniei din Complexul Millenaris, va avea loc lansarea editiei in limba maghiara a volumului Nascut in URSS de Vasile Ernu, in prezenta criticului maghiar Jozsef P. Körössy. Editia in limba maghiara, Született Szovjetunióban, a aparut in 2011 la Editura L’Harmattan, in traducerea lui László Noémi si cu o prefata semnata de G.M. Tamás.

Nascut in URSS reprezinta volumul de debut al lui Vasile Ernu (Polirom, 2006, editia a II-a, cu CD, in 2007, editia III-a in 2010). Cartea a fost distinsa cu Premiul pentru debut al revistei Romania literara si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2006. Pentru acelasi titlu a obtinut nominalizari la Premiul de debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul.

Nascut in URSS a fost publicat in anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) si in 2009 la Editura KX - Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov). De asemenea, volumul a aparut recent la editura Akal din Spania, cu titlul Nacido en la URSS (traducere de Corina Tulbure), la editura Hacca din Italia, in traducerea Annitei Bernacchia, cu titlul Nato in URSS si la editura Bakur Sulakauri Publishing din Georgia (traducere de Gaga Lomidze). Cartea este in curs de aparitie la editura Claroscuro din Polonia.

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea Al.I. Cuza, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul Fundatiei Idea si Tranzit si al edituilor Idea si Polirom. In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera si HotNews, precum si rubrici permanente la revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator cultural.

In 2009 publica la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului in curs de aparitie la Editura Ad Marginem din Rusia si Editura Hacca din Italia. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) si a primit Premiul Tiuk! 2009.
In 2010 publica la Editura Polirom, impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.
Vasile Ernu (alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu, Editura Cartier 2008.

*In aceeasi zi, de la ora 15.00, la Standul Romaniei din Complexul Millenaris va avea loc lansarea editiei in limba maghiara a antologiei de poezie Un sicriu frumos mirositor, semnat de Robert Serban si aparut la Editura L'Harmattan, in traducerea lui Attila F. Balázs.

Un sicriu frumos mirositor cuprinde poeme din volumul Cinema la mine-acasa, aparut in 2006 la Editura Cartea Romaneasca. Cinema la mine-acasa a obtinut Premiul revistei Observator cultural pentru Cea mai buna carte la sectiunea Poezie si a fost tradus in Germana, cu titlul Heimkino, bei mir (Pop Verlag, 2009).

Robert Serban s-a nascut la 4 octombrie 1970, in Turnu Severin. Este scriitor, jurnalist si editor. Traieste in Timisoara. A debutat cu cartea Fireste ca exagerez (poezie, 1994, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania). Au urmat Odyssex (poezie, 1996), Piper pe limba (interviuri, 1999, Premiul filialei din Timisoara a U. S. R.), Pe urmele marelui fluviu/ Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor, poezie si proza, 2002), Timisoara in trei prieteni (coautor, poezie, 2003, Premiul revistei Poesis), A cincea roata (interviuri, 2004, Premiul filialei din Timisoara a U. S. R.), Barzaconii/ Anus dazumal (proza, 2005), Cinema la mine-acasa (poezie, 2006), Athénée Palace Hotel (coautor, teatru, 2007), Ochiul cu streasina (publicistica, 2007), O caruta incarcata cu nimic/ Ein karren beladen mit nichts (coautor, poezie, 2008) si Moartea parafina (poezie, 2010).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.