Sistemul il retrage pe Ilie Sarbu, dar nu il abandoneaza...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.08.2015 19:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Sorin Roşca Stanescu:

”Pleaca domnul Ilie Sarbu. Nu din statutul sau principal. Cel de tata-socru. Nici din urmatorul grad. Cel legat de sistem. Pleaca din functia de sef al Grupului Parlamentar PSD, din Senatul Romaniei. Si, asa cum se aude, el mai pleaca chiar si din PSD. In rest, ramane, cum ar spune Nicolae Ceausescu, „la locul lui”. Dar parasirea acestor pozitii este o operatie plina de talc. Si de semnificatii politice.

Sistemul, oameni buni, nu functioneaza, nici uniform, nici unitar. Sistemul este ondulatoriu. Cumva, ca valurile marii. Randuri – randuri, moleculele de apa isi iau locul unele altora. Unele se indeparteaza de mal si nu se mai intorc niciodata. Altele se indeparteaza pentru a se intoarce mai tarziu. Domnul Ilie Sarbu, inainte de a deveni tata-socru, a fost o piesa, relativ importanta, a”sistemului”. Si ramane acolo. Pana la moarte. La fel cum ramane si ginerele. Pentru ca din „sistem” nu iesi decat in doua feluri. Facand un urias scandal si rupandu-te de el cu toate riscuri sau, pur si simplu, cu picioarele in fata. Nimeni nu a auzit ca ginerele sau tata-socru sa fi intentat vreun divort, cu strigaturi, de „sistem”.

(...) Dar sa ne intoarcem la tata-socru. Pentru ca despre Victor Ponta si legaturile sale cu sistemul, sistem care recent se face ca l-a abandonat pentru a-l inlocui cu o piesa mai proaspata, s-a vorbit si s-a scris destul de mult. Cat il priveste pe tata-socru, acesta a avut un traseu tipic pentru ceea ce inseamna societatea comunista si sistemul de atunci, care a dat nastere, printr-o succesiune directa, sistemului de acum. El, tata socru, a studia Teologia. Ar fi putut fi un pastor de suflete. A ales, insa, sa fie securist. A semnat angajamentul cu DIE – Directia de Informatii Externe, cum se numea atunci – si a fost recompensat cu o bursa in strainatate. Pentru a-si da doctoratul. Cum putem observa, totul incepe cu cate un doctorat parat. Intors in tara, a primit un grad de referent. Nu de preot al unei parohi oarecare din Romania. De referent, oameni buni. Asa se numeau atunci unii dintre oamenii sistemului, din interiorul DIE, si o importanta misiune de lupta. Fiindca tot absolvise Teologia, a fost plasat intr-o pozitie aflata intre viata si moarte. Respectiv, sef al Administratiei Cimitirelor din Timisoara. Opt cimitire. Erau ingropati acolo si romani – romani si romani de origine sarba si romani de origine germana si romani de origine maghiara si evrei. Toti avusesera identitati. Unii trecusera la cele vesnice de mici copii. Si nici nu prea aveau rude. Actele aflate la Administratia Cimitirelor erau riguros intocmite, dupa o birocratie de tip german. Si ce facea, ma rog, acolo, actualul tata-socru? Referentul Ilie Sarbu, oficial director de cimitire, scotocea prin hartii si prin morminte. Misiunea lui era de mare raspundere. Confectiona biografii false. Pe care le luau cu imprumut spionii Romaniei. Sau fantomele trimise de Ceausescu pretutindeni in lume. Acesti ofiteri de securitate, care indeplineau misiuni trasate de Directia de Informatii Externe, pentru a se putea infiltra in Occident, pentru a fi credibili, se metamorfozau in diverse personaje. Luau chipul si biografia mortilor.

Desigur, aceasta misiune era strict secreta. Si de o importanta vitala. Ilie Sarbu era un om de mare incredere. Va puteti imagina ce s-ar fi intamplat daca Ilie Sarbu ar fi mers la spovedanie? Retele intregi de spioni si de fantome ar fi fost pulverizate. Ar fi fost ceva infinit mai grav decat tsunami provocat de generalul Ion Mihai Pacepa. Dar Ilie Sarbu a ramas si este, in continuare, credincios sistemului.

A facut domnia sa o singura greseala cand, fara sa aiba aceasta intentie, s-a devoalat. A privit in jur si a vazut ca multi dintre colegii domniei sale au stele de general. Iar el nu era nimic. Pentru ca nici nu ar fi putut fi. Secretul trebuia dus pana la sfarsitul sfarsitului. Si, intr-un moment de ratacire, domnul Ilie Sarbu a comis-o. A depus, pur si simplu, o cerere la SIE, solicitand sa primeasca si el niste grade. Ocazie cu care a ridicat, din prostie, coltul covorului. Si asa, cativa oameni mai bine informati au aflat ce si cum.

Tata-socru si-a facut datoria pana la capat. A manipulat tot ce putea fi manipulat, in mai multe Guverne si in mai multe Parlamente. A blocat legi cu care sistemul nu era de acord. A promovat legi ale sistemului. A impins, peste bord, indezirabili ai sistemului. A promovat noile esaloane. Pana cand, si-a promovat si ginerele. Nu fiindca era ginere. Ci, fiindca era parte a sistemului. Sarcina de serviciu.

Acum, ordinul pe unitate este ca tata-socru sa faca pasul inapoi. Nu Liviu Dragnea il da peste cap ca efect al rivalitatii sale cu Victor Ponta. Aceasta este doar aparenta. Sistemul il retrage pentru ca rolul sau a fost compromis. Si pune, in schimb, sistemul pe cine trebuie. O sa vedeti! Iar pe Ilie Sarbu nu il abandoneaza. Il duce intr-o sinecura.”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.