Societatea Timisoara se va lupta in instanta pentru chinezii cauciucati

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.02.2016 14:35 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Societatea Timisoara a anuntat introducerea demersurilor in justitie impotriva expozitiei „Our Body: Universul Interior”, gazduita de Muzeul Banatului in Bastionul Theresia.
Adusa in Romania de catre Universal Exhibition Group, expoziţia prezinta corpuri umane reale, infaţişate in diferite ipostaze, jupuite de piele, cu ţesuturile şi organele interne expuse, conservate prin tehnica plastinatiei, adica tratare cu cauciuc siliconic lichid...

Societatea Timisoara a introdus in data de 12 februarie, la Judecatoria Timisoara, o actiune civila prin care solicita inchiderea expozitiei, interzicerea expunerii de corpuri umane plastinate in Timisoara si inhumarea cadavrelor, avand in vedere prevederile legislaţiei civile in vigoare, care protejeaza valorile sociale referitoare la respectul pentru corpul si memoria celor disparuti.
Alaturi de actiunea civila, pe calea ordonantei presedintiale, s-a cerut suspendarea temporara a expozitiei pana la solutionarea definitiva a actiunii civile de fond.
                
In data de 16 februarie a fost depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, o plangere penala impotriva organizatorilor expozitiei „Our Body: Universul Interior” pentru savarsirea infractiunii de profanare de cadavre sau morminte – prevazuta si pedepsita de art. 383 Cod penal.
De asemenea, in urma comunicatului de protest la adresa expozitiei al Societatii Timisoara, din data de 2 februarie, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a trimis aspectele invocate de noi, spre competenta solutionare Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara.

Atat in cadrul demersului civil, cat si al celui penal, s-a aratat ca expozitia contravine valorilor sociale legate de respectul datorat persoanei decedate: prin modul de expunere al corpurilor, prin faptul ca se obtine profit de pe urma acestor corpuri, prin faptul ca nu se prezinta niciun fel de documente legate de corpuri, prin suspiciunile ridicate de provenienta corpurilor din China, tara cu privire la care exista multiple rapoarte privind traficul de organe umane, organizat de stat, de la prizonieri de constiinta, in special Falun Gong, fara consimtamantul acestora.

Societatea Timisoara doreste de asemenea sa anunte pe aceasta cale lansarea Petitiei "Pentru inchiderea expoziţiei «Our Body: Universul Interior» de la Muzeul Banatului Timisoara", care poate fi semnata la: http://www.petitieonline.com/inchideti_expozitia_our_body-universul_interior_muzeul_banatului

 

foto Constantin Duma

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.