Societatea TIMISOARA vrea un departament care sa investigheze CRIMELE COMUNISMULUI

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.09.2016 12:03 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Presedintelui Romaniei – Domnului Klaus Iohannis
Ministrului Justiţiei – Doamnei Raluca Pruna
Procurorului General al Romaniei – Domnului Augustin Lazar

Societatea Timisoara işi manifesta intreaga susţinere fata de initiativa infiintarii unui departament al Parchetului general care sa investigheze crimele comunismului şi sa le aduca in fata instantelor naţionale.

Credem ca infiintarea unui astfel de departament ar fi o urmare fireasca a semnarii de catre Ministrul Justiţiei din Romania, cu aproape doi ani in urma, a declaratiei de la Talin in care 10 state din Europa de Est au convenit sa gaseasca impreuna calea prin care crimele comunismului sa fie aduse in fata unor instante nationale sau internationale. La Talin s-a constituit un grup de lucru din experţi care cauta metoda cea mai adecvata pentru a pune in practica ceea ce statele, prin vocea ministrilor de justiţie, au hotarat. Una dintre solutiile grupului de experţi este chiar aceea de a infiinta birouri de procuror in fiecare ţara, birouri care sa colaboreze in cadrul unui sistem interstatal şi care sa prezinte dosarele intocmite instantelor naţionale. Prin acest demers, Romania ar fi o deschizatoare de drumuri, ar fi primul stat care ar trece de la declaratii politice la soluţii in vederea indeplinirii obiectivelor Declaratiei de la Talin.

Societatea Timisoara, membra a Platformei Memoriei şi Constiintei Europene, militeaza pentru gasirea unei soluţii institutionale pentru pedepsirea crimelor comise in perioada comunista si pentru aflarea intregului adevar care sa stea la baza scrierii istoriei comuniste şi postcomuniste in Romania.

Avem toata increderea ca acest deziderat se va infaptui, in sfarşit, prin adoptarea ordonantei de urgenţa propuse.

Cu deosebita consideratie,
Preşedintele Societaţii Timisoara,
Florian Razvan-Mihalcea

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.