Spectacol de caritate pentru prima clinica de recuperare oncologica din Romania

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.11.2015 11:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Pe 30 noiembrie 2015, de la ora 19, pe scena Teatrului National din Timisoara se va juca „Lazar sau vremea dintre valuri”.

Spectacolul este o producţie a unei companii particulare din Bucureşti ce reuneşte tineri actori care provin de la mai multe teatre din capitala (Nottara, Naţional, Ion Creanga, Compania Passe-Partout Dan Puric etc).
Textul care sta la baza acestui spectacol este scris de catre Pavel Chirila, regia este semnata de Ştefan Ruxanda, iar scenografia şi costumele sunt realizate de Andrei Raduţ şi Roxana Dumitrache.

Tanara echipa de artişti care s-a inhamat la acest proiect a avut curajul sa joace acest spectacol in sistem independent, bazandu-se pe sprijinul şi simpatia publicului.
Mai mult decat atat, reprezentaţiile au rol caritabil: banii stranşi din vanzarea biletelor vor fi donaţi proiectului „Clinica Nera – prima clinica de recuperare oncologica din Romania”.
Cu alte cuvinte, aceşti tineri artişti joaca pentru ca prima clinica dedicata recuperarii bolnavilor de cancer din Romania sa fie deschisa.
Mai pe scurt: tinerii artişti joaca pentru cei bolnavi de cancer.
Aşa ca invitaţia pe care o adreseaza nu este numai pentru a viziona spectacolul, ci şi pentru a participa, prin cumpararea biletului, la finalizarea acestui proiect.
In cadrul evenimentului din 30 noiembrie, spectatorii vor afla mai multe despre Clinica Nera de la organizatorii acestui proiect.

Pentru cei care sunt curioşi despre ce este vorba in „Lazar sau vreamea dintre valuri”, ei trebuie sa ştie ca textul este o alegorie tragi-comica despre societatea de astazi, alegorie care starneşte şi rasul, dar pune şi intrebari la care merita sa meditam.
La bordul unei corabii ce pluteşte in deriva de multa vreme, echipajul este suprins de un eveniment neaşteptat: moartea comandantului.
Inmormantarea lui şi alegerea unui nou comandant, lupta pentru acest post şi inscaunarea sunt ocazii pentru ocupanţii vasului de a se alia şi re-alia unii cu alţii impotriva unora şi altora.
Noul Comandant nu va rezolva nimic din aceste conflicte, ci doar le va amplifica pana la colaps.
Şi toate acestea pentru ca pe vas mai exista un pasager pe care numeni nu-l ia in seamna: Lazar.
In „Lazar sau vreamea dintre valuri” privitorul va recunoaşte comportamentele caricaturizate ale demagogilor de azi şi goliciunea care ii caracterizeaza.

Actorii care joaca pentru „Clinica Nera” sunt Mihai Marinescu, Petru Ciobanu, Alexandru Madaraş, Vlad Galaţianu, Ileana Olteanu / Andreea Mateiu, Ion Marcu şi Dan Clucinschi.
Regia o semneaza Ştefan Ruxanda; Scenografia & Costumele: Andrei Raduţ, Roxana Dumitrache
Biletele costa 40 lei sau 20 lei pentru elevi şi studenţi şi se pot cumpara de la Casa de Bilete a Teatrului Naţional sau online de pe www.bilet.roClinica Nera va fi prima clinica de recuperare oncologica din Romania care va avea ca prioritate tratamentul bolnavilor de cancer in stadii initiale (debutul bolii) precum şi programe de depistarea precoce.

Clinica Nera este construita in Valea Nerei, intr-o zona nepoluata din judetul Caras Severin, localitatea Slatina Nera, comuna Sasca Montana, de catre Fundaţia Sf. Irina, al carei personal este compus din medici, asistenţi, profesori universitari cu o bogata experienţa in domeniul ingrijirilor paliative.
Clinica va fi de tip rezidential, cu 42 de saloane spatioase si confortabile, construite pe o structura arhitecturala si functionala de tip sanatorial, in care fiecare bolnav va fi gazduit cu grija si atentie, intr-un salon cu un singur pat.
Acest proiect vine ca un raspuns la situaţia dramatica in care se gaseşte ţara noastra: Romania este ţara cu cea mai mare mortalitate prin cancer dintre toate tarile europene.
Cancerul de plaman, col uterin si creier are cea mai mare incidenta in Romania, ţara din care lipseste cu desavarsire un serviciu specializat in recuperare oncologica, iar depistarea precoce si preventia sunt foarte putin practicate si ineficiente.
In cadrul Clinicii Nera vor funcţiona mai multe depatamente, intre care: Psihoterapie, Dietoterapie, Fizioterapie şi Kinetoterapie, Depistare Precoce precum şi Departamenul de Cercetare Clinica.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.