Speologie si muzica la Pestera Romanesti

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.10.2014 12:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Vineri, 24.10.2014, de la ora 18, in foaierul Salii Capitol, va avea loc lansarea cartii "Speologie si Muzica in Pestera Romanesti”, semnata de dr. Lupu Constantin, in prezentarea scriitorului Vasile Bogdan.
In acelaşi timp, la Filarmonica, in holul de la intrare, se poate privi si expozitia dedicata celor 30 de ani de concerte in Pestera Romanesti, care include afisele originale, programele concertelor, fotografii, efecte filatelice, cupele aniversare si exemple de minerale, toate din colectia personala dr. Lupu Constantin, expozitie care va fi disponibila pana in 15 noiembrie.

Peştera Romaneşti este localizata in vestul Romaniei, in nordul Munţilor Poiana Rusca, in apropierea localitaţii Romaneşti, judeţul Timiş, fiind formata intr-un munte de calcar cristalin paleozoic.
Munţii Poiana Rusca fac parte din Carpaţii de Sud  (Alpii Transilvaniei), fiind un masiv muntos bogat in paduri, rauri, minereuri şi in renumita marmura alba cristalina de la Ruschiţa – asemanatoare  cu cea de la Carara. 
Localitaţile mai cunoscute din Munţii Poiana Rusca sunt Deva, Simeria, Hunedoara, Lugoj, Faget, Tapia, Caransebeş,  Oţelul Roşu, Marga, Rusca Montana, Sarmizegetuza, Haţeg etc.

Istoria geologica a Peşterii Romaneşti incepe in urma cu peste 150 milioane ani, cand un rau a patruns in masivul de calcar-dolomitic şi prin eroziune mecanica şi coroziune chimica a format peştera.
Apele au format o reţea superioara de galerii, apoi au coborat in  straturile de calcar, astfel ca in prezent avem cinci etaje ale acestui complex carstic.
Lungimea totala a galeriilor Peşterii Romaneşti este de 1438 m., iar concertele se  desfaşoara in sala mare de la etajul al doilea.
Arheologii au stabilit ca Peştera Romaneşti a fost locuita din paleolitic şi neolitic, oferind oamenilor primul acoperiş şi primul adapost in caz de intemperii sau pericole, apreciindu-se ca peştera a fost populata  in urma cu 8-10.000 ani.
Istoria scrisa a Peşterii Romaneşti incepe in anii 1820, cand naturalistul vienez Orthmayr a descris-o in Mţii Poiana Rusca din ţinutul Banat.
In anul 1958, speologii de la Institutul de Speologie Emil Racoviţa au intocmit prima harta a peşterii.

Clubul Speologic „SPEOTIMIŞ” din Timişoara, fondat de dr. C. Lupu in anul 1975, a continuat explorarile in acest sistem carstic, coborand in etajele inferioare, stabilind lungimea peşterii la 1438 m şi diferenţa de nivel de  minus 64 metri.
Dupa 10 ani de rezultate frumoase ale  timişorenilor, Federaţia Romana de Speologie a imputernicit Clubul Speotimiş sa organizeze al 12-lea Speosport Naţional (intrunire anuala a Speologilor din Romania), in Munţii Poiana Rusca, in jurul Peşterii Romaneşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.