Statia de epurare ar face fata si daca ar curge doua Bega in Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.05.2014 15:40 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Aquatim anunta ca ploile recente, din ultimele zile,  nu au pus probleme majore sistemului de canalizare din Timisoara, semnalandu-se cazuri izolate obturari de racorduri si de canale.

Debitul maxim de apa uzata ajuns in Statia de epurare a apelor uzate din Timisoara, pe timpul ploilor a fost de 16 mii de litri/secunda, de 20 de ori mai mare decat debitul pe timp uscat.
Acest lucru s-a intamplat in data de 30 aprilie intre orele 15 si 16.
Este de mentionat ca statia de epurare poate prelua maxim 25 de mii de litri/seconda, aproape de doua ori mai mult decat debitul raului Bega,  dar asta in conditiile in care apa uzata nu antreneaza in drumul ei spre statie deseuri mari.
La fiecare ploaie mai serioasa, in statia de epurare ajung lemne, multe PET-uri, materiale de constructii care solicita suplimentar utilajele si ingreuneaza  procesul de preluare si de epurare a apelor.

Schimbarile climatice majore, cu care ne confruntam in ultima vreme, genereaza ploi cu intensitate mare in intervale scurte de timp.
Sistemul de canalizare din Timisoara are o lungime de aproximativ 500 km si  are capacitate de preluare a unor debite mari de apa, dar poate fi blocat de patrunderea accidentala sau intentionata a materialelor de constructii sau a altor materiale.
In Timisoara, reteaua de canalizare functioneaza gravitational si colecteaza atat apele reziduale, cat si pe cele provenite din ploi, transportandu-le catre statia de epurare a apelor uzate a orasului.
Apa epurata este deversata ulterior in raul Bega.

Mentinerea sistemului de canalizare in stare de buna functionare depinde si de modul in care cetatenii respecta anumite norme elementare.
Astfel, este interzis sa se arunce in sistemul de canalizare, adica in chiuveta, in WC sau direct in canal, gunoaie menajere solide, lichide cu suspensii, grasimi, substante cu agresivitate chimica, produse inflamabile.
Acestea formeaza depuneri pe peretii canalelor si pot forma obturari sau dopuri care impiedica evacuarea apelor uzate.
Pentru imobilele care au subsoluri ce se pot inunda in cazul unor ploi abundente, recomandam montarea pe conducta de evacuare la canalizare, inainte de racordul stradal, a unei clapete de refulare.
In cazul blocarii evacuarii apelor uzate se poate apela non-stop dispeceratul Aquatim, la numarul de telefon 0256 201 362.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.