Statie de epurare de 9 milioane de lei la Recas

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.10.2014 16:08 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Noua statie de epurare a apelor uzate situata in localitatea Recas, judetul Timis, o investitie de peste noua milioane de lei (fara TVA), finantata din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operational Sectorial Mediu, va fi  inaugurata joi, 16 octombrie 2014, ora 17.
In august 2012, Aquatim SA a semnat Contractul „Realizare statie de epurare noua in Buzias, Recas, Faget, lot 2 - Realizare Statie de Epurare noua in Recas” din cadrul Proiectului „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis”.
Contractul a fost atribuit, in urma licitatiei publice deschise, asocierii de firme Rewox Hungaria Kft Baja, reprezentata in Romania prin Rewox Hungaria Kft Baja Sucursala Timisoara (lider de asociere) si Bolzano Alpenbau SRL (asociat). Obiectivul principal al contractului a fost construirea unei statii de epurare noi a apelor uzate in Recas, pentru conformarea la cerintele stabilite prin Tratatul de Aderare referitoare la Directiva Consiliului 91/271/CEE privind tratarea apelor uzate orasenesti.
Statia de epurare este proiectata sa functioneze cu un debit maxim de 105 metri cubi pe ora si pentru a deservi pana la 5 500 locuitori echivalenti.
Tehnologia de epurare cuprinde treapta mecanica, treapta biologica si treapta de epurare avansata (tertiara) pentru eliminarea fosforului si azotului si dezinfectia cu ultraviolete.
Tehnologia include si tratarea namolului prin ingrosare si deshidratare pana la 35% substanta uscata.
Functionarea statiei este monitorizata on-line si automatizata, achizitia de date si conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanta, prin sistemul SCADA. Siguranta statiei este asigurata printr-un sistem modern de supraveghere video.
Efluentul statiei de epurare se deverseaza in raul Timis.
Investitia va fi completata cu cea de extindere si reabilitare a retelei de canalizare insumand 21 de kilometri, preconizata a fi finalizata la mijlocul anului viitor si care face  parte din acelasi Proiect „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis”.
Atat reteaua veche cat si cea noua de canalizare sunt sisteme separative.

Proiectul „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis” este in valoare de 509 635 639 lei (118 871 000 Euro) din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat si 1,73% de la autoritatile locale (Consiliul Judetean Timis si Consiliul Local Timisoara).
Proiectul cuprinde investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de distributie si de tratare a apei potabile precum si pentru colectarea si epurarea apelor uzate in localitatile: Timisoara, Jimbolia, Deta, Sannicolau Mare, Buzias, Recas, Gataia, Faget, Ciacova, Sacalaz, Sanmihaiu Roman si Utvin. Lucrarile insumeaza extinderea retelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea retelei de apa cu aproximativ 100 km, constructia a 7 statii noi de epurare a apei uzate si constructia a 3 statii noi de tratare a apei potabile.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.