Statuia Sfanta Maria a revenit intre stalpii din granit de Belgia

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.05.2012 15:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În perioada 12.03.2012 – 21.05.2012 au fost executate mai multe lucrări de restaurare a monumentului „Sfânta Maria” din Timişoara, care a fost vandalizat la începutul lunii martie.

Lucrările de restaurare au fost executate de Ion Oprescu, specialist restaurare piatră, angajat pentru această lucrare de către SC ADP SA. Lucrările de transport, montaj, logistică, material au fost asigurate de către ADP.
Lucrările de restaurare au cuprins curăţare chimică şi manuală, reconstituirea prin modelare a elementelor lipsă sau degradate, executarea de mulaje din cauciuc silicon pentru turnare, integrarea elementelor turnate în ansamblul monumentului, conservarea monumentului, restaurarea soclului şi fixarea monumentului.
Conform „Timişoara, Monografie istorică”, de dr. Nicolae Ilieşiu, Statuia Sfintei Fecioare Maria a fost ridicată pe locul unde se presupune că ar fi fost executat Gheorghe Doja, conducătorul revoluţionarilor ţărani din anul 1514. După tradiţie, în timpul în care Doja era supus chinurilor s-ar fi arătat chipul Fecioarei Maria. După martiraj, în acel loc a fost amplasată o icoană a Mariei care a rămas şi în timpul dominaţiei turceşti. În 1837, preotul din cartierul Principele Carol se plânge că cei care veneau la târg au deteriorat statuia. Episcopul Lonovici comandă realizarea unei icoane mari din lemn. În 1865, în locul icoanei din lemn se face o statuie din piatră de Bavaria. În 1877, această statuie este înlocuită cu o nouă statuie adusă de la Munchen.
Statuia actuală s-a ridicat în 1906 şi o reprezintă pe Fecioara Maria în mărime naturală, aşezată într-o capelă zidită în stil roman. Cei şase stâlpi de la capelă sunt din granit din Belgia, iar statuia din marmură de Carrara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.