Stea dedicata lui Franz Liszt

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.11.2011 16:27 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Vineri, 18 noiembrie, ora 12.30, Filarmonica Banatul si Asociatia ProPhilharmonia, organizeaza o conferinta de presa premergatoare ceremoniei de dezvelire a celei de-a treia stele de pe aleea muzicienilor, dedicata lui Franz Liszt.

In contextul anului aniversar si pentru a-l omagia pe marele compozitor care a concertat si la Timisoara, filarmonica a programat joi, 17 noiembrie si vineri, 18 noiembrie doua recitaluri Franz Liszt.
La ceremonie vor participa, alaturi de Ioan Coriolan Garboni, directorul general al Filarmonicii Banatul, si Lorena Vlad, presedinta Asociatiei ProPhilharmonia, reprezentanti ai Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti si ai Primariei Timisoarei.

Franz Liszt sau Liszt Ferenc s-a născut la 22 octombrie 1811, la Raiding, Imperiul Austriac, astăzi Burgenland(Austria), şi a murit la 31 iulie 1886, Bayreuth (Bavaria), şi a fost compozitor maghiar din Regatul Ungar, unul dintre cei mai renumiţi pianişti al tuturor timpurilor.


Franz Liszt a fost singurul fiu al funcţionarului Ádám Liszt şi al soţiei acestuia, Maria Anna (1788-1866), născută Lager, în familia unui brutar din Krems an der Donau (Krems la Dunăre). Localitatea sa natală, Raiding, făcea parte la acea vreme din Transleithania, parte maghiară a Imperiului Austro-Ungar ce a fost format abia în 1867. Naţionalitatea lui a devenit tema controverselor după destrămarea Imperiului Austro-Ungar.
A fost socrul compozitorului Richard Wagner. A petrecut ultima parte a vieţii sale la Bayreuth, unde a fost inmormântat.
Casa în care a murit (Bayreuth, Wahnfriedstr.9) a devenit Muzeul Franz Liszt.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.