STEFAN CALARASANU ar fi implinit 70 de ani. EXPOZITIE retrospectiva la MUZEUL de ARTA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.03.2017 08:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Muzeul de Arta din Timisoara (MArT) va gazdui vernisajul expoziţiei retrospective a marelui sculptor Ştefan Calaraşanu, care va avea loc joi, 9 martie, la ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, Timişoara. In cadrul evenimentului vor prezenta Gabriel Kelemen – critic de arta si Ana-Maria Altmann – istoric de arta (Viena).

In data de 9 martie 2017, Ştefan Calaraşanu ar fi implinit 70 de ani. Prin acesta expoziţie, Muzeul de Arta Timişoara işi propune sa readuca in atenţia publicului opera unui mare artist al Timişoarei şi Romaniei.

Stefan Calarasanu s-a nascut pe 9 martie 1947 la Turnu Severin şi a absolvit in 1973 Facultatea de Arte din Timisoara. In 1998 a caştigat Marele Premiu Naţional “George Apostu”, distincţie care poarta numele artistului in al carui atelier a ucenicit Ştefan Calaraşanu vreme de 2 ani, intre 1973 şi 1975. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, iar prima sa expoziţie la galeria Helios s-a deschis in 1982, urmandu-i un lung şi constant şir de expoziţii in ţara şi in strainatate. In 2004 i-a fost decernat Premiul pentru sculptura al UAP.

Ştefan Calaraşanu a sculptat timp de 36 de ani. Bilanţul este unul de excepţie: 18 expoziţii personale (1982-2010) şi 23 de expoziţii de grup (1990-2010) in galeriile din Timişoara şi alte orase din Romania, Franţa, Germania, Olanda, SUA, Ungaria, Grecia, Austria şi Italia. A participat la 10 simpozioane de sculptura (1991-2010) şi a realizat 18 lucrari de arta monumentala (1991-2012) in Timişoara şi in diferite agore publice din ţara şi strainatate (Cehia, Menfi-Italia). S-a stins din viaţa in luna decembrie 2013, la doar 66 de ani.

“Iubesc materialele tradiţionale: lemn, piatra bronz. Materialele de care fac eu uz sunt foarte profunde, totdeauna, foarte serioase, foarte grave, foarte puternice. Lemnul se naşte, moare. Bronzul frizeaza bogaţia. Dar piatra-i materialul de elecţie. Lemnul are o savoare, o conduita şi, culmea, o stare imparateasca. E drept, e frumos, nu poţi sa nu-l iubeşti. Lemnul e ca o inima de om: lucreaza.”
“Am perioade cu teme. Timp de 14 ani, am avut perioada <mamelonara>, fructifera. Din 1993 am trecut la <clopote>, iar acum am alunecat spre <semn>. Nu pot explica cum vine inspiraţia. E ceva din interior. Ideile-mi vin din meşteşugul meu. Prin intermediul unui utilaj, in chip, adica, tehnic. Nu prin acela al unei estetici […] Sunt un om care respecta cuvantul de <meserie>, cioplitoria in sine, pietraria, lucrul in lemn, facut aproape cu clasicism. Sunt propriu-mi salahor.” (Ştefan Calaraşanu)

Expoziţia retrospectiva Ştefan Calaraşanu conţine lucrari de sculptura semnate de artist, aflate in colecţia Ana Ştefania Calaraşanu şi este deschisa publicului MArT pana in data de 7 aprilie a.c., putand fi vizitata zilnic intre orele 10-18 (luni inchis).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.