Stent grafturi implantate in aorta abdominala la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.06.2015 12:08 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara au fost implantate 2 stent grafturi in aorta abdominala.
Procedura interventionala se face la pacientii care au anevrism sau disecţie de aorta abdonimala, atunci cand riscul operator prin incizie şi abord direct este crescut.

Intr-unul dintre cazuri; pacienta - in varsta de 51  de ani - a mai fost operata in copilarie de coarctatie de aorta si recent de tumora renala stanga, iar cel de al doilea pacient, un barbat de 67 de ani, a avut in urma cu 2 luni ulcer perforat cu peritonita.
Ambele cazuri au fost rezolvate prin plasarea pe cale percutana de stentgrafturi in laboratorul de cateterism.

Echipa complexa a fost formata din prof. dr. Marian Gaspar - şef Chirurgie Cardiovasculara, dr. Igor Koncar - Belgrad, Serbia (specialistul in cadrul companiei care produce stenturile Medtronic),  dr. Cristi Mornos, dr. Mihaela Gheorghiu (cardiologi intervenţionişti), dr. Caius Streian, iar la anestezie - dr. Marius Sintean şi prof dr. Petre Deutsch,  cu sprijinul conducerii Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara, manager prof dr. Sorin Pescariu şi director medical dr. Alina Lupu.

Procedura a decurs bine si pacientii au fost externati dupa 2 zile de spitalizare.
Au mai fost facute asemenea proceduri in Timisoara si in  tara, numarul lor fiind totusi redus din cauza costurilor mari ale materialelor ce au ajuns pentru cele 2 stent grafturi la 15.000 euro.

Stent Graft-ul este un dispozitiv medical de forma unui tub, alcatuit dintr-un stent din Nitinol (structura graftului) si un polimer (graft-ul) care este infasurat in jurul stentului.
Stent Graft-ul este conceput pentru a se mula perfect pe artera pe care exista un anevrism si va suporta fluxul sanguin fara a forta anevrismul.
Un anevrism este o umflatura localizata pe un vas de sange (ex: aorta), care ajunge sa aiba diametrul de cel putin o data si jumatate mai mare decat diamentrul normal.

Anevrismele aortice pot deveni probleme serioase de sanatate, intrucat eventuala rupere a lor poate conduce la sangerari interne majore care pot deveni fatale daca nu sunt tratate rapid.
Implantul de Stent Graft este o alternativa minim invaziva pentru tratarea anevrismelor, in comparatie cu interventia chirurgicala.
Procedura de implant necesita abord femural, prin care se introduce Stent Graft-ul cu ajutorul sistemului introducator pana la locul anevrismului, apoi se autoexpandeaza, inchizandu-l.
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.