Stiati ca in Banat a fost Orasul hispanicilor exilati?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.04.2012 08:11 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În perioada 4 – 12 mai, Via Rumania, in colaborare cu Primaria Timisoara, organizează la Timişoara “Zilele Culturii Spaniole".
VIA RUMANIA este o organizaţie care si-a dedicat eforturile si resursele pentru a spori prezenta culturii spaniole intr-o zona a Europei in care este greu de crezut ca acest fapt intareste vitalitatea economica intre Spania si Romania.

Flamenco in aer liber
(Vineri, 4 mai, ora 18, Piata Unirii, Participarea gratuita)

Profesoara Almudena Bonilla, membra a grupului de flamenco spaniol Alazanes Blancos, va sustine un spectacol in aer liber pe o scena amplasata in Piata Unirii.
Inainte de actul final vor fi cateva activitati ce se adreseaza copiilor, in care Almudena ii va invata primii pasi ai acestui dans traditional al Spaniei.
De asemenea, vor urca pe scena muzicieni profesionalisti si elevi ai liceului Ioan Vidu, care vor incanta publicul cu melodii traditionale spaniole.

Atelier de Flamenco
(Sambata, 5 mai, intre 18 - 20; Duminica, 6 mai, intre 18 - 20; Scoala de dans “Dance Studio”, Str. Pestalozzi, nr. 20, Intrarea: o zi - 20 lei, ambele zile : 30 lei)

Profesoara Almudena Bonilla, de la Scoala de Dans Almudena Bonilla din Calonge, Girona
Flamenco este dansul cel mai popular in Spania.
Acest atelier are scopul de a invata de la o profesoara cu o buna reputatie, primii pasi care duc la descoperirea magiei dansului prin deprinderea miscarilor de baza.

Noua Barcelona din Banatul Temesvar, Orasul hispanicilor exilati 1735 – 1738
(Luni, 7 mai, ora 19, Sala Bibliotecii Universitare Eugen Todoran, Universitatea de Vest, Intrarea libera)

O poveste surprinzatoare si necunoscuta multor oameni, in ciuda legaturii dintre Spania si Banat prin momente istorice de mare importanta. Un mister ce merita dezvaluit. Profesorul de la UAB si Director al Muzeului de Istorie din Catalunya, Agustí Alcoberro, va sustine o conferinta despre scurta existenta in Banat, din anul 1735 pana in 1738, a unui oras numit Noua Barcelona, oras fondat de exiliatii Razboiului de Succesiune din Spania.

Conferinta de Arhitectura “Procesul de creatie”
(Miercuri, 9 mai, ora 18, Amfiteatrul Nicolae Maior, Facultatea de Arhitectura, Str. Traian Lalescu nr. 2, Intrarea libera)

Angel Luis Tendero (Madrid, 1974) este noul fenomen din arhitectura spaniola. La cei 38 de ani ai sai a reusit prin munca sa de calitate sa apara in cele mai importante reviste de arhitectura din lume.
Trei dintre proiectele sale de cladiri concureaza la titlul de cea mai buna arhitectura a unei cladiri din lume din 2011.
Intr-un singur an, studioul sau, ALT Arquitectura + Obra, a devenit cel mai urmarit studio de arhitectura din lume in reteaua Facebook.
Pagina sa din reteaua sociala a avut mai mult de 50 de milioane de vizite in 2011.
Intalnirea va fi dedicata indeosebi arhitectiilor si studentilor la Facultatea de Arhitectura din Timisoara, dar e invitat si publicul larg.

Expozitie de Arhitectura - Angel Luis Tendero
(Marti, 8 mai. Intrarea pe baza de invitatie, Expozitia se deschide publicului larg: de miercuri, 9 mai pana sambata, 12 mai. Intrarea libera, Atelierul de Urbanism al Consiliului Local Timisoara, Str. Alba Iulia nr. 2)

Activitatea lui Angel Luis Tendero a obtinut recunoastere internationala.
Expozitia de la Timisoara arata procesul de realizare a lucrarilor sale cele mai importante si aduce in atentia publicului cel mai ambitios proiect al sau, proiect ce va fi realizat in Romania.

Concursul National de Traducere de Poezie Spaniola - Via Rumania, Editia a II-a

Festivitatea de decernare a premiilor concursului.
Succesul primei editii din 2011, a convins VIA RUMANIA de importanta continuarii proiectului.
In 2012, concurentii traduc poezii de Los Luis Alberto de Cuenca (Madrid), Gonzalo Rojas (Chile), Manuel Padorno (Tenerife).
Castigatorii vor fi desemnati prin intermediul unui juriu format din 4 scriitori banateni.
Acordarea premiilor va avea loc in data de 12.05.2012 la Timisoara. Locul exact al inmanarii premiilor va fi anuntat pe site-ul www.viarumania.com si pe pagina de facebook Via Rumania.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.