Stiati ca supravietuitorii de pe Titanic au fost salvati de nava cu care au emigrat banatenii?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.01.2014 15:53 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Despre scufundarea Titanicului ştie toata lumea, fiind unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
Povestea celui mai mare pachebot din lume, cand a plecat in calatoria inaugurala din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912, a devenit celebra şi a ajuns aproape o legenda a zilelor noastre.
La trei zile de la plecare, la ora 23:40, in data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit cu un aisberg şi s-a scufundat la ora 2:20, in dimineaţa urmatoare, in urma careia şi-au pierdut viaţa 1514 persoane din 2227.
Numarul mare de victime a fost cauzat, in parte, de faptul ca nava avea barci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane.
Mulţi barbaţi au murit datorita protocolului "femeile şi copii intai" care a fost urmat.
Mai puţin se ştie, insa, ce s-a intamplat dupa scufundarea Titanicului şi cine i-a salvat pe cei 711 supravieţuitori, femei şi copii, care au apucat sa fie urcaţi in barcile de salvare.

Primul vapor care a ajuns la locul dezastrului şi a adunat supravieţuitorii de pe Titanic a fost Carpathia, care se afla la aproape 58 mile de Titanic.
Carpathia plecase din New York la 11 aprilie şi a plecat spre Gibraltar, urmand Trieste, Palermo şi, in cele din urma, Fiume, adica Rijeka din Croaţia de astazi.
Carpathia s-a intors din drumul catre Gibraltar, avand nevoie de mai multe ore pentru a ajunge la locul tragediei, traseul fiind periculos datorita numarului mare de aisberguri.
Pe Carpathia, s-a vazut prima barca la ora 4, la 15 aprilie 1912, primul pasager de pe Titanic fiind adus la bord 10 minute mai tarziu.
Dupa aceea, Carpathia s-a intors la New York, unde au fost lasaţi supravieţuitorii de pe Titanic, pe 18 aprilie.

Deşi cu un nume care aminteşte de Munţii Carpaţi, Carpathia a fost construita la şantierele navale din Newcastle de catre Swan Hunter şi Wigham Richardson, avand o capacitate de aproximativ 1800 de pasageri.
Carpathia a fost o nava de pasageri folosita, la inceputul secolului al XX-lea, pentru calatoriile transatlantice, fiind lansata pe mare la data de 6 august 1902.
Intre anii 1903 şi 1905 a facut curse transatlantice pe ruta Liverpool - Queenstown (azi Cobh in Irlanda) - Boston.
Mai puţin se ştie ca intre 1905 şi 1917 a facut curse transatlantice pe ruta New York - Trieste - Palermo - Fiume, cand mii de emigranţi banaţeni şi ardeleni au calatorit spre America la bordul vaporului.
In momentul tragediei Titanicului, Carpathia se indrepta spre Marea Mediterana cu 743 pasageri (128 la clasa I, 50 la clasa II şi 565 la clasa III) şi un echipaj de 307 de oameni.
Mulţi dintre pasagerii care se aflau pe nava Carpathia, atunci cand au fost imbarcaţi supravieţuitorii de pe Titanic, erau din Banat şi Ardeal, pe atunci parte a imperiului austro-ungar.

In timpul primului razboi mondial, Carpathia s-a ocupat cu transportul migranţilor.
S-a scufundat la 17 iulie 1918, dupa ce a fost torpilata de un submarin german.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.