Strategie de amendare a transparentei decizionale din administratia publica

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.02.2012 13:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Astăzi a fost lansată Coaliţia 52 din Timişoara în cadrul unei conferinţe de presă, în timpul căreia a fost anunţată strategia de amendare a Legii 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Reprezentanţii Coaliţiei 52 din Timişoara consideră că trebuie îmbunătăţit dialogul între societatea civilă şi autorităţile publice. Amendamentele propuse de coaliţie vizează: mărirea perioadei de consultare publică; organizarea dezbaterilor publice după o procedură unică; sancţiuni directe pentru şefii instituţiilor în care nu se respectă Legea 52.

Anul 2012 a început cu proteste în stradă. Românii din zeci de oraşe au cerut respect şi au solicitat să fie ascultaţi. Liderii politici au declarat că susţin dialogul şi transparenţa. Preşedintele Traian Băsescu a spus că “ne trebuie mult mai multă transparenţă care trebuie înţeleasă şi de ministere şi de autoritatea locală”. USL a reacţionat la manifestările din stradă şi la cererile societăţii civile spunând că “orice guvernare nu se poate realiza decât împreună cu societatea şi în condiţiile unui dialog constant şi sistematic”.
Aşa s-a născut Coaliţia 52, care propune soluţii decidenţilor politici şi le oferă ocazia să-şi recâştige credibilitatea.

Soluţiile de schimbare a Legii 52/2003 au venit ca urmare a rezultatelor unei cercetări la nivel naţional, care arată că aplicarea legii este în prezent una formală, deficitară şi nefuncţională (Sursa: Ancheta privind respectarea legii 52/2003, http://advocacy.ro/sites/advocacy.ro/files/files/file-list/ancheta_privind_respectarea_l52-2003_0.pdf)
Spre exemplu, la nivel local, în urma unei solicitări în baza legii 52/2003, Consiliul Judeţean Timiş a ignorat o cerere venită din partea societăţii civile prin care a cerut să fie informată cu privire la toate proiectele de acte normative aflate în lucru. Astfel, CJT s-a clasat în procentul de peste 80% al instituţiilor de acest nivel din ţară, care nu respectă prevederile legii mai sus menţionată. În urma transmiterii unei plângeri prealabile, reprezentanţii CJT au respectat toate prevederile legii privind transparenţa decizională. Situaţia a fost similară şi în cazul Primăriei Timişoara, care NU a reacţionat nici după transmiterea plângerii prealabile. http://advocacy.ro/sites/advocacy.ro/files/files/file-list/consiliul_judetean_timisprimaria_timisoara.pdf

Primul pas în campania de advocacy pentru îmbunătăţirea dialogul între societatea civilă şi autorităţile publice îl constituie organizarea de mese rotunde, în peste 20 de localităţi din România, în data de 17 februarie. Au fost invitaţi să participe parlamentari, consilieri locali şi judeţeni, conducerile primăriilor şi ale consiliilor judeţene, din aceste oraşe. Cu această ocazie, decidenţii politici vor avea ocazia să-şi exprime opinia faţă de demersul Coaliţiei 52.

Coaliţia 52 a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului între societatea civilă şi autorităţile publice şi de îmbunătăţire a cadrului legal existent, fiind formată din cetăţeni şi asociaţii legal constituite, care cunosc şi au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică din România. Scopul Coaliţiei este de a promova modificări ale legii care să garanteze consultări publice corecte şi oneste, inclusiv sancţiuni pentru cei care o încalcă. Până în 9 februarie, au aderat la coaliţie 217 reprezentanţi ai societăţii civile, iar lista este în continuare deschisă pe www.advocacy.ro.
Detalii despre demersurile Coaliţiei 52 puteţi solicita la: Ovidiu Costea – tel: 0728.827.728, Gabriela Ştefan – tel: 0722.514.304, Florin Geamănu – tel: 0749.247.417, Aurelia Marcoane – tel: 0722.449.813.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.