Studenti timisoreni vor sa revolutioneze blocurile comuniste

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.02.2014 17:18 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Chiar daca blocurile comuniste se confrunta cu probleme ale confortului interior şi posibilitatile reduse de adaptare a apartamentelor, se poate beneficia de mai mult spaţiu si de o locuinţa mai sanatoasa.

Echipa upTIM, alcatuita din studenţi şi profesori din Universitatea „Politehnica” şi Universitatea de Vest din Timişoara,  incearca sa raspunda neajunsurilor şi a gasit soluţii pentru locuitorii de la bloc, printr-un proiect complex numit Retrofix.
Structura de dezvoltare a proiectului corespunde cerinţelor concursului universitar internaţional - Solar Decathlon Europe 2014, care presupune o avansare etapizata, evaluata de catre un juriu specializat.
Etapa finala este construcţia prototipului Retrofix la Versailles, alaturi de celelalte echipe participante in competiţie.
Prototipul este doar o parte din conceptul upTIM , un exemplu de apartament de bloc reabilitat şi utilat pentru un nivel de maxim confort şi autonomie la nivel energetic.
Acesta va fi readus in Timişoara şi va fi accesibil publicului larg pentru vizitare.

Scopul principal al proiectului este upgradarea blocurilor de locuinţe şi cartierele ce le formeaza la standardele actuale de locuire, in relaţie cu stilul de viaţa contemporan şi cu problemele legate de sustenabilitate. Proiectul Retrofix aduce o solutie standard de reabilitare sustenabila a blocurilor din perioada comunista prin crearea unui sistem de anvelopare, cat si valorificarea spatiului de pe terasa blocului.
Proiectul ofera un confort sporit impreuna cu economii considerabile de consum, intreţinere şi condiţii pentru o buna funcţionare a comunitaţii.

Un element cheie al proiectului Retrofix il reprezinta implicarea comunitaţii in acţiuni de protecţie a mediului prin activitati educationale de tip informare si constientizare.
Pentru promovarea beneficiilor proiectului asupra comunitaţilor, upTIM  a organizat activitati interactive, dezbateri si evenimente atat pentru adulţi, cat şi pentru copii.
Activitaţile cu copii urmaresc integrarea temei ecologice in educaţia lor ca o forma de cultura, copiii fiind cei mai receptivi la aceste schimbari.
Legaturile directe cu oamenii sunt vitale in luarea deciziilor, pentru a inţelege problemele şi necesitaţile reale şi pentru le raspunde intr-un mod eficient.

In prezent, Retrofix se afla in faza de elaborare a planurilor de realizare, insoţite de o ampla campanie de promovare.
Daca ar ajunge sa fie aplicat nu numai in Timişoara, ci chiar in intreaga ţara, echipa upTIM considera ca soluţiile propuse ar schimba la faţa cartiere intregi atat ca aspect macro, cat şi la nivel micro, al apartamentelor.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.