Studentii din Timisoara acuza diminuarea bugetului educatiei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.09.2014 09:45 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT) condamna si in acest an lipsa de responsabilitate a guvernantilor care, la ultima rectificare bugetara, a decis sa diminueze bugetul educatiei. Desi acest domeniu a primit inca de la Inceputul anului fonduri mult sub nivelul necesitatilor, nerespectandu-se nici in acest an Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 care prevede alocarea a 6 % din PIB pentru educatie, in momentul de fata si bugetul acesta este diminuat cu suma de 5,5 milioane de lei, lucru ce se rasfrange direct asupra studentilor, unii dintre beneficiarii directi ai educatiei.

Chiar daca universitatea ofera burse de ajutor social, valoarea acestora este mult prea mica, iar abandonul scolar are o rata destul de ridicata chiar si la UVT, una dintre cauze fiind ca studentii proveniti din medii defavorizate nu isi permit sa locuiasca in chirie sau sa plateasca taxe la un nivel foarte ridicat si sunt oarecum constransi sa renunte la studii.

„OSUT s-a implicat mereu in rezolvarea problemelor studentilor UVT si, la momentul actual, cele mai importante dintre acestea sunt cresterea taxelor universitare, valoarea scazuta a burselor si numarul insuficient de locuri de cazare, toate cauzate de iresponsabilitatea Guvernului Romaniei de a finanta educatia corespunzator. Din pacate, guvernantii nostri nu inteleg ca investitia in educatie este cea mai pretioasa dintre toate investitiile pe care le pot face, fiind o investitie in viitorul Romaniei. Salutam eforturile conducerii UVT de a sprijini studentii cu probleme sociale, de a suplimenta numarul de locuri de cazare si de a imbunatati conditiile In caminele deja existente si condamnam lipsa de reactie a Guvernului si Ministerului la solicitarile ce vin dinspre noi. Speram ca macar acum sa avem parte de o reactie responsabila din partea acestora si UVT sa poata sa finalizeze constructia noului camin studentesc in cel mai scurt timp. De asemenea, speram ca in Legea Bugetului pentru anul 2015 educatia sa aiba in dreptul ei cifra pe care o merita, si anume 6 % din PIB, asa cum prevede si Legea Educatiei Nationale.” - spune presedintele OSUT, Vlad D. Chereches.

OSUT, in calitate de organizatie reprezentativa pentru studentii din UVT si partener permanent al UVT, se preocupa de situatia invatamantului romanesc si, in mod special, de problema locurilor de cazare cu care se confrunta studentii UVT si condamna lipsa de viziune si de responsabilitate a Guvernului Romaniei si a Ministerului Educatiei Nationale fata de sistemul educational romanesc, in general, precum si atitudinea acestora fata de problema locurilor de cazare destinate studentilor Universitatii de Vest din Timisoara si solicita public atat alocarea de fonduri suplimentare, cat si deblocarea soldurilor universitatii, in vederea continuarii constructiei caminului studentesc situat in Piata Sf. Petru din Complexul Studentesc din Timisoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.