Studentii din Timisoara se pot co-administra in padurea de la Gurahont

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.06.2015 09:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Universitatea de Vest din Timişoara, impreuna cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I al Romaniei din Timişoara şi Universitatea din Oradea au preluat in co-administrare Parcul Dendrologic Arboretum Sylva, aflat in proprietatea Consiliului Local al comunei Gurahonţ, judeţul Arad.
Principalul scop ţine de dezvoltarea cercetarii ştiinţifice in domeniul protecţiei mediului inconjurator şi conservarii biodiversitaţii, precum şi de dezvoltarea parcului ca obiectiv de interes public.

Astfel, universitaţile işi propun sa desfaşoare o serie de activitaţi concrete care ţin in primul rand de intreţinerea speciilor dendrologice din parc şi a asigurarii unui personal de specialitate necesar funcţionarii şi intreţinerii parcului, alocand in acest sens resursele necesare.
Parcul are o suprafaţa de teren de 4.2 ha şi o parcela de teren cu vegetaţie forestiera de 7.4 ha, precum şi o cladire cu capacitate de cazare pentru studenţi de 50-60 de locuri.  
Astfel, se doreşte realizarea unor investiţii care sa vizeze reamenajarea terenului şi a cladirilor aparţinatoare parcului şi care sa duca la popularizarea parcului in calitatea sa de obiectiv de interes public privind biodiversitatea existenta.

Cele trei universitaţi au creat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Biodiversitate, prin care se vor identifica mecanisme de finanţare in vederea asigurarii sumelor necesare pentru cheltuielile de intreţinere şi dezvoltare a parcului.
Spaţiul va fi valorificat şi prin organizarea de stagii de practica sau de cercetare de specialitate ai caror beneficiari sa fie cadre didactice, cercetatori şi studenţi, prin organizarea de ateliere de lucru, a unor şcoli de vara, seminarii, precum şi a cantonamentelor sportive.

Un prim pas in vederea implementarii tuturor acestor activitaţi a fost realizat in luna martie a acestui an cand un numar de 20 de studenţi ai Facultaţii de Chimie, Biologie şi Geografie din cadrul Universitaţii de Vest din Timişoara au desfaşurat activitaţi de voluntariat in cadrul parcului in vederea executarii unor lucrari specifice de intreţinere.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.