Subversiv: Degustarea carnatilor banateni

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.01.2013 14:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Lugoj - Primăria Municipiului Lugoj şi săptămânalul de limbă germană „Banater Zeitung” organizează „Degustarea cârnaţilor bănăţeni” - „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat şi nu numai.
Evenimentul se va desfăşura joi, 31 ianuarie, la ora 12, la Restaurantul Royal din municipiul Lugoj.
Şi la această ediţie a „Degustării Cârnaţilor Bănăţeni” vor fi două secţiuni de concurs: una pentru producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în gospodărie pentru consumul propriu) şi una destinată firmelor producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru comerţ).
Intrarea la „Degustarea cârnaţilor bănăţeni” se va face pe baza abonamentului la ziarul german „Allgemeine Deutsche Zeitung / Banater Zeitung” sau pe bază de invitaţie (care nu poate fi cumpărată). Ediţia precedentă a manifestării s-a desfăşurat în oraşul Sânnicolau Mare.

Scurt istoric al „Degustării cârnaţilor bănăţeni”

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii, „Worschtkoschtprob´” - „Degustarea cârnaţilor”, iniţiată de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) sub conducerea redactorului-şef, Nikolaus Berwanger.
„Worschtkoschtprob” a fost până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă, desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – şi nu numai – aduceau pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar manifestarea era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.
Cu 18 de ani în urmă, publicaţia „Banater Zeitung” a decis să organizeze un eveniment public, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, sponsorizată cu generozitate de numeroase firme. Cu 13 ani în urmă, a fost permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri.
„Banater Zeitung” apare de la începutul anilor ‘90 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană tipărit la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.