Sunt bani in judetul Timis pentru a face gratuit screening neonatal

Scris de Titus Balan | Publicat in 04.07.2013 17:43 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Ministerul Sanatatii are actualmente in curs de desfasurare si da si banii aferenti la nu mai putin de 13 programe nationale de sanatate publica.
Acestea sunt din cele mai varii domenii, cum ar fi prevenirea si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile, pentru promovarea sanatatii si a modului de viata sanatos, sau pentru monitorizarea factorilor de mediu de viata.
Poate parea mult unui neparticipant direct la actul medical.
Dar unul din cele mai importante, si cu toate acestea nu foarte costisitor din punct de vedere financiar, este testarea cunoscuta la nivel international ca NBS.
Este vorba de screeningul neonatal care ar asigura o sansa mai mare copiilor de a lua un start in viata mai bun.
Cel mai eficient mod de a diagnostica si depista cat mai devreme posibile boli de tulburari genetice, metabolice si hormonale este sceeningul copiilor nou nascuti in primele zile direct in maternitate.
In doar o saptamana, toti cei 63 de copii nascuti in cele doua spitale timisorene de profil au fost testati gratuit pentru nu mai putin de 55 de posibile boli.
Au fost gasite 3 cazuri suspecte. Daca e mult sau putin ar trebui sa raspunda si statistica rezultata din aplicarea acestui program pe mai multe luni.
La nivelul judetului Timis, in cel mult cateva saptamani, se va aloca suma necesara.
Acum se cauta forma legala si din punct de vedere juridic al alocarii banilor.
Parlamentarul de Timis Sorin Grindeanu continua demersurile ca aceasta depistare sa fie generalizata prin lege in toata tara.
E important de stiut ca aceasta procedura de depistare timpurie a unor boli ce se manifesta tacut la inceput scuteste parintii copilului de cheltuieli ulterioare mult mai mari si chiar duc la agravarea unor boli ce se pot acutiza si afecta familii intregi nu doar persoana afectata.
Iata de ce introducerea sceeningului ca program national ar fi bine venit ca o completare a strategiei medicale actuale si ar aduce o contributie insemnata la responsabilizarea cu privire la preventia bolii care este o adevarata investitie in viitorul unui tanar sanatos.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.