SURPRIZE-SURPRIZE! Consilier local din Timisoara: Voi demisiona din PNL si din Consiliul Local!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.11.2015 20:12 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Ciprian Jichici, consilier local, membru PNL:

”In august 2002 intram in sediul PNL animat de ideea de a ma implica in politica pentru a schimba ceva in bine in Timişoara şi in Romania. Timp de mai bine de 13 ani am incercat sa merg inainte fara a face acele compromisuri cu care sunt profund incompatibil. Nu sunt un ipocrit, aşa ca nu susţin ca nu am facut deloc compromisuri. Le-am facut, aşa cum le-au facut şi le fac toţi cei care sunt implicaţi in politica. Acceptarea ca şefi a celor care se comporta intr-un mod in care tu insuţi nu te-ai comporta vreodata, este un compromis. A te gandi cum sa spui lucrurilor pe nume fara sa incalci statutul partidului, este un compromis. A sta la aceeaşi masa cu unii despre care ştii bine cat de mult rau au facut, este un compromis. Şi multe altele, sunt, la fel, compromisuri. Compromisuri pe care le-am facut. Au fost insa, la fel de multe cele pe care nu le-am facut şi nu am acceptat sa le fac indiferent de consecinţe, deşi mi-au fost propuse.
Am incercat in aceşti ani sa fiu cat mai aproape de ceea ce inţeleg eu a fi politica in esenţa ei – a lua acele decizii care, daca te-ar afecta pe tine insuţi sau pe cei foarte apropiaţi de tine in mod direct, ar fi acceptabile. Am incercat sa rezist in politica in ideea ca voi ajunge intr-o zi in poziţii care mi-ar permite sa influenţez in mod direct şi benefic vieţile oamenilor din jurul meu. Am fost de multe ori vocea care şi-a permis sa vorbeasca prea liber şi prea direct pentru laşii din jurul meu. De multe ori am deranjat şi am fost oaia neagra. Pentru ca nu am depins vreodata de bunavoinţa cuiva, pentru ca nu m-a avut nimeni la mana cu vreun dosar, pentru ca mi-am caştigat existenţa exclusiv prin valoare profesionala. Nu aveţi idee cat de mult deranjeaza toate acestea intr-un partid politic romanesc.
A venit ziua in care trebuie sa recunosc faptul ca m-am inşelat şi ca am greşit. M-am inşelat fiind probabil prea naiv sa cred ca pot schimba sistemul din interiorul lui fara a face compromisuri incompatibile cu mine şi cu convingerile mele. Am greşit incercand sa merg inainte şi acceptand lucruri in ideea ca trebuie sa fii in interior pentru a putea schimba ceva. Realitatea este, din pacate, diferita. Sistemul politic romanesc a devenit atat de putred, de slab, şi de ineficient incat trage Romania in jos. Am realizat ca singurul rezultat al insistenţei mele de a ramane in el va fi ca ma voi scufunda impreuna cu el.
Doresc sa fiu bine inţeles, cred in rolul fundamental al democraţiei in societatea moderna. Cred in rolul partidelor politice, cred in rolul politicienilor şi cred in rolul liderilor de partide, la orice nivel. Nu mai cred insa in cei care sunt azi la conducere. Nu mai cred in promovarea mediocritaţii şi nesimţirii pe criterii ”meritocratice”. Nu mai cred nici in liderii partidului din care fac parte şi nici in personajele pe care le promoveaza.
Toate acestea m-au adus la momentul la care sa decid ca este timpul sa fiu sincer cu mine şi sa recunosc faptul ca este inutil sa mai merg inainte pe acest drum. In cursul saptamanii viitoare (imediat ce voi reveni in Romania) imi voi inainta demisiile din calitaţile de membru al PNL şi al Consiliului Local Timişoara.
Nu este o decizie emoţionala, nu este o decizie pripita. Este rezultatul multor luni de reflecţie, de zbatere şi de incercare de identificare a unor motive de a nu o lua. In momentul de faţa sunt la 10.000 de kilometri de Timişoara participand la o conferinţa in Seattle. Distanţa şi detaşarea faţa de ceea ce se intampla acasa mi-au permis sa definitivez aceasta decizie in linişte, fara interferenţe exterioare. Ea nu este rezultatul vreunei frustrari legate de poziţii sau funcţii. Nu renunţ la politica pentru ca n-aş avea timp (motivul ”ideal” invocat mereu de cei care au incercat sa justifice decizii incorecte faţa de mine) sau pentru ca nu aş mai avea motivaţie. Concluzia (trista pentru mine) la care am ajuns este ca nu mai am nimic in comun cu partidul din care fac parte. Celor care ar fi tentaţi sa traga concluzii pripite le spun direct şi apasat ca nu am nimic in comun nici cu celelalte partide. In esenţa, nu mai sunt compatibil cu ”meritocraţia” din PNL care a ajuns la un nivel la care eu nu ma mai ridic. Mi-a devenit imposibil sa mai interacţionez şi ma mai asociez cu personaje de tot felul. Partidul din care am decis sa plec are in mod evident printre membrii sai un numar foarte mare de oameni de valoare. Din pacate, vocea lor se pierde din ce in ce mai mult in corul mediocritaţii. Trist, dar adevarat.
Tuturor celor care cred cat de puţin in mine sau macar in eforturile mele, le multumesc din suflet. Tuturor celor care vad in mine o cat de mica speranţa de schimbare le cer sincer iertare ca nu mai pot continua. Celor care m-au ajutat şi sprijinit in toţi aceşti ani, le sunt recunoscator. Celor care m-au criticat, suspectat sau injurat le mulţumesc la fel de mult şi de sincer pentru ca in multe cazuri m-au ajutat sa realizez ca greşesc.
In acest noiembrie agitat de 2015 a venit vremea ca drumul meu sa se desparta de cel al PNL. Fac acest pas cu un profund regret şi cu tristeţe. Am crezut sincer in ceea ce am facut şi in ideile pentru care am luptat. Pentru moment, imi voi dedica timpul vieţii personale şi profesionale. Din toata aceasta experienţa raman doar cu speranţa ca va veni candva o zi in care sa imi doresc sa redevin membru al unui partid politic”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.