Surprize-surprizeee!... Incepe NOUL AN SCOLAR si unele SCOLI din judetul TIMIS nu au... GRUPURI SANITARE SUFICIENTE!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.09.2017 09:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Inspectori din cadrul Direcţiei de Sanatate Publica Timiş au efectuat controale igienico-sanitare privind stadiul pregatirii şcolilor din judeţul Timiş pentru inceperea anului şcolar 2017-2018.

La data inceperii controlului, in evidenţa DSP Timiş erau 598 unitaţi de invaţamant de masa (Urban 155 / Rural 443), dintre care Licee 52 (Urban 44 / Rural 8), Şcoli gimnaziale 132 (Urban 29/ Rural 103), Şcoli primare 92 (Urban 0 / Rural 92), Gradiniţe PS 3 (Urban 3), Gradiniţe PP 82 (Urban 56 / Rural 26), Gradiniţe PN 237 (Urban 23 / Rural 214).

Tematica de control a cuprins verificarea cladirii (daca au fost efectuate lucrari de igienizare sau reabilitare), asigurarea apei potabile (foraj sau reţea), starea igienico - sanitara a grupurilor sanitare si numarul lor, starea igienica a salilor de clasa (igienizare, cubaj, mobilier, paviment, iluminat, incalzire), gestionarea reziduurilor menajere (rampa amenajata, mod de colectare si evacuare a acestora), aprovizionarea cu materiale de curatenie si dezinfectie, examene medicale (cadre didactice, personal de ingrijire), blocul alimentar (exista circuite functionale, starea igienico - sanitara, examene medicale periodice, cursuri igiena pentru personal, asigurarea lantului frig (dotare cu termometre si grafic de temperatura), avizare meniuri zilnice de catre cadrul medical.

S-a urmarit verificarea cu prioritate a unitaţilor neautorizate in anul şcolar 2016-2017, a unitaţiilor autorizate sanitar, dar cu notificare negativa de certificare a conformitaţii pentru anul şcolar 2016-2017 şi a unor unitaţi la care s-au constatat neconformitaţi la controalele anterioare, se spune in Raportul privind acţiunea de verificare şi control a stadiului pregatirii şcolilor din judeţul Timiş.

La data inceperii controlului, in judeţul Timiş, in evidenţa DSP sunt 9 unitaţi neautorizate , din care 7 gradiniţe şi 2 şcoli, toate in mediul rural, 24 unitaţi autorizate şi cu notificare negativa de certificare a conformitaţii, din care un colegiu din Timişoara, o şcoala gimnaziala şi doua gradiniţe din Timişoara şi 20 de unitaţi şcolare şi gradiniţe din mediul rural.

Cu ocazia controlului au fost verificate un numar de 36 unitaţi de invaţamant, 31 licee/colegii şi şcoli gimnaziale (26 in mediul urban / 5 in mediul rural) şi 5 gradiniţe (3 in mediul urban / 2 in mediul rural).

Cu ocazia controalelor igienico-sanitare echipele de inspectori din cadrul S.C.S.P. Timiş au constatat ca in instituţiile controlate se executau sau urmau sa se execute lucrari de igienizare parţiala a spaţiilor comune şi a salilor de clase, in regie proprie.
De asemenea, s-a constatat ca erau in plina desfaşurare lucrari de recondiţionare totala a unor etaje ale cladirilor de invaţamant cu fonduri semnificative acordate de administraţiile locale.

Printre neconformitaţile constatate se numara scoaterea din circuitul educativ a unor sali de clasa amplasate la ultimul nivel, degradate datorita infiltraţiilor apelor meteorice, dar şi cladiri cu degradari semnificative ale tencuielilor exterioare sau ale acoperişului, unele chiar monumente istorice, neasigurate, care pot produce accidente.
In unele unitaţi de invaţamant, numarul grupurilor sanitare este insuficient, faţa de prevederile Ord. MS nr. 1955/1995.
In unele unitaţi de invaţamant, mobilierul din dotarea salilor de clasa este uzat şi pe alocuri deteriorat.
Desfaşurarea de activitaţi tip after school fara a se asigura spaţiu separat pentru servirea mesei conform Ord. MS 1955/1995 şi fara o monitorizare corespunzatoare a alimentaţiei sanatoase a elevilor conform Legii 123/2008 şi Ord. MS 1563/2008.

Cu ocazia controalelor echipele de inspectori sanitari au intocmit procese verbale cu neconformitaţile constate şi au acordat ca termen limita de finalizare data de 11 septembrie 2017.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.