Suspiciuni de boala limbii albastre in 15 localitati din Timis

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.10.2014 15:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Ca urmare a aparitiei, in cursul lunii septembrie anul curent, a febrei catarale ovine (boala limbii albastre), in judetul Caras Severin, teritoriul judetului Timis a fost  inclus in zonele de protectie si respectiv supraveghere pentru aceasta boala.
Sub coordonarea A.N.S.V.S.A. si in colaborare cu autoritatile locale, s-a stabilit si pus in aplicare un program de masuri de monitorizare si control pentru febra catarala ovina.
La data prezenta, in judetul Timis s-au inregistrat, conform rezultatelor de laborator, suspiciuni de boala in 15 localitati, probele pozitive serologic fiind trimise la laboratorul de referinta al Institutului de Diagnostic pentru Sanatate Animala din Bucuresti.
Boala nu se transmite la om si nici la animale nerumegatoare.
Nu se transmite de la un animal la altul, chiar si in aceeasi turma, decat daca exista la locul respectiv vectorii bolii, respectiv insectele din genul Culicoides.  
Carnea si laptele nu sunt purtatoare de boala, putand fi consumate fara restrictii.
Imbolnavirea animalelor trebuie anuntata imediat medicilor veterinari de libera practica din teritoriu, pentru efectuarea de tratamente in vederea evitarii mortalitatii.
Animalele cu semne de boala se trateaza simptomatic si se supun impreuna cu adaposturile acestora si platformele pentru gunoi de grajd, dezinsectiilor cu substante autorizate, dezinsectii ce se efectueaza de catre medicii veterinari sau firmele de specialitate in domeniu.
Miscarea (circulatia) rumegatoarelor intre judete se poate face numai dupa primirea avizului sanitar veterinar, obtinut prin intermediul medicilor veterinari de libera practica din teritoriu.
Din zonele de control al bolii (20 km in jurul focarelor de boala), rumegatoarele pot fi scoase doar pentru taiere imediata, in abatoare autorizate, cu conditia ca, in ziua transportului, animalele sa nu prezinte semne de boala.
Mijloacele de transport trebuie sa fie curatate si supuse dezinsectiei, transportatorul avand obligatia de a avea asupra sa pe timpul transportului, documentul de dezinsectie, eliberat de catre medicul veterinar, unitatea sau persoana autorizata pentru efectuarea acestei operatiuni.
Pentru detalii poate fi contactata Directia Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, la adresa: Timisoara, str. Surorile Martir Caceu nr.4, tel./fax 0256 204911, e-mail: office- timis@ansvsa.ro

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.