Tarife majorate de la 1 iulie la apa si canalizare

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.06.2014 17:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Tarifele Aquatim pentru serviciile prestate se vor majora, incepand cu 1 iulie, in toata aria de operare, de la 2,66 lei/mc la 2,85 lei/mc (0,00285 lei/l), fara TVA, pentru alimentarea cu apa, si de la 2,64 lei/mc la 2,84 lei/mc (0,00284 lei/l) fara TVA, pentru serviciul de canalizare.
Practic, aceasta creştere de 19 bani/mc la apa potabila şi 20 de bani/mc la canalizare corespunde inflaţiei perioadei scurse de la ultima ajustare a tarifelor, din 1 august 2013.

Aquatim are, in prezent, unul din cele mai mici preturi la apa din Romania.
La 1 iunie 2013, Aquatim se situa in topul tarifelor pe locul 40, din 44 de companii de profil, si este foarte probabil ca-si va mentine aceasta pozitie deoarece operatorii mari de apa, angrenati in proiecte cu finantare europeana, pregatesc, de asemenea, aplicarea noului tarif.

Tarifele propuse au fost avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice şi de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canal Timis (ADI).
Ajustarea tarifelor este in conformitate cu strategia de tarifare avizata si cunoscuta de ADI, strategie care se bazeaza pe o analiza economica cost-beneficiu realista şi pe obligativitatea recuperarii tuturor costurilor de exploatare si a constituirii surselor pentru cofinantarea investitiilor din fonduri europene.

Societatea Aquatim a ales ca strategie de dezvoltare atragerea fondurilor europene pentru ca, in acest fel, 75% din banii destinaţi investiţiilor sunt nerambursabili.
Ajustarea tarifelor reprezinta, in fapt, una din conditionalitaţile pentru derularea investiţiilor finanţate de catre Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune, investiţii grupate intr-un program amplu, de 119 milioane de Euro, aflat in derulare.
Judetul Timis va beneficia prin acest proiect, de 300 km noi de retele de apa si canalizare, 7 statii de epurare a apei uzate si 3 statii de tratare a apei potabile.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.