Teatrul Maghiar: De la Politie la Inainte de potop

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.11.2012 15:54 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara propune iubitorilor de teatru un program variat şi extrem de dens în luna noiembrie. Acesta cuprinde mai multe spectacole pentru copii, reluarea unor succese din stagiunile anterioare şi se încheie cu o nouă premieră. 
Poliţia, de Sławomir Mrożek, în regia lui Hernyák György, poate fi urmărită sâmbătă, în 3 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare.
Spectacolul muzical-poliţist, care a avut premiera luna trecută, readuce în discuţie sistemul totalitar şi absurdităţile acestuia. Poliţia a creat visul ideal. Toată lumea s-a schimbat în bine. Ultimul opozant e gata să renunţe la lupta împotriva regimului. Dar dacă în ţară domneşte ordinea, de ce mai e nevoie de poliţie? – se întreabă, alături de autor, realizatorii spectacolului.
În 6 noiembrie, publicul poate revedea spectacolul Peer Gynt, de Henrik Ibsen, în regia lui Horváth Csaba, de la ora 18, în Sala Mare. Vizionarea spectacolului coincide cu o adevărată aventură vizuală şi reprezintă reîntâlnirea cu un Peer Gynt mai viu ca niciodată. Viziunea scenică e cel puţin inedită, iar unitatea dintre muzică, dans şi interpretarea textului creează un spectacol total.
Devianţă, spectacolul care poetizează şi stilizează o întâmplare realistă de un dramatism acut, poate fi urmărit în 9 noiembrie, de la ora 18, în Sala Studio. Povestea a două surori (una dintre ele suferă de autism) se transformă într-un spectacol care îşi propune să înfăţişează o lume, în care apar familii complet dezintegrate sau aflate pe punctul de a se destrăma. O lume în care viaţa socială este aproape complet exclusă şi în care singura soluţie e «sănătoasa singurătate» şi acele gânduri, care îi mistuie pe oameni asemenea unor viermi.
Spectacolul Furnitur îşi dă întâlnire cu publicul în 18 noiembrie, de la ora 18, în Sala Mare. Comedia muzicală, regizată de Göttinger Pál, pe baza textului scris de Vinnai András, este una dintre cele mai vizionate producţii ale ultimelor şase luni. Dacă există un loc în care inima cuplurilor se dezvăluie, acela e Furnitur!
În 19 noiembrie, de la ora 14:30, are loc spectacolul mady-baby. Monodrama, plasată într-un microbuz, care porneşte cu spectatorii din parcarea Hotelului Timişoara, e interpretată, remarcabil de Borbély B. Emília. Textul Gianinei Cărbunariu, transpus scenic de B. Fülöp Erzsébet, creează un spectacol în care cele mai remarcabile momente sunt cele de improvizaţie: într-un „esperanto" englezo-româno-maghiar.
Spectacolul Prah, multiplu premiat, e programat în 21 noiembrie, de la ora 19, în Sala Studio. Cei doi interpreţi ai acestuia propun o poveste foarte frumoasă şi umană, despre un cuplu, care vegetează la nivelul subzistenţei, dar cărora le surâde brusc norocul: câştigă marele premiu la loterie.
Cei mici au ocazia să revadă spectacolele Zian & Kopik şi Vagabondo. Primul e programat în 11 noiembrie, de la ora 16, în Sala Studio. Cel de-al doilea se joacă în 16 noiembrie, de la ora 15, tot în Sala Studio. Cele două spectacole se adresează, în egală măsură, şi spectatorilor maturi.
ÎNAINTE DE POTOP este titlul premierei din 30 noiembrie. Textul le aparţine fraţilor Oleg şi Vladimir Presnyakov, iar regia spectacolului lui Szabó Máté. Cei doi autori sunt cei mai jucaţi scriitori ruşi ai momentului, pe un onorant loc doi, după Cehov, într-un clasament al tuturor timpurilor. Creaţiile lor sunt puse în scenă paralel în Helsinki, Melbourne, New York, Achen, Madrid, Rejkjavik, Lisabona sau Budapesta. Textul propus spectatorilor timişoreni e scris în 2006 şi reprezintă o premieră absolută în România. Spectacolul are loc de la ora 19, în Sala Mare.
Toate spectacolele sunt traduse/supratitrate în limba română. Biletele se pot achiziţiona de la Casa de Bilete a teatrului, din strada Alba Iulia, de luni până vineri, între orele 16 şi 19, şi cu o oră înainte de începerea fiecărui spectacol, sau online, la adresa www.biletmaster.ro

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.