Teatrul Maghiar, debut de stagiune cu Anotimpuri zurlii

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.08.2012 11:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din Timişoara va deschide stagiunea 2012/2013 cu spectacolul “Anotimpuri zurlii”, în data de 7 septembrie, de la ora 20.
Stagiunea 2012/2013 a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara propune spectatorilor zece premiere, reluarea celor mai bune spectacole din anii anteriori şi o serie impresionantă de spectacole invitate, aparţinând unor teatre şi companii independente din România, Serbia şi Ungaria.
Anul teatral aflat în pregătire va sta sub semnul dramaturgiei contemporane, plasând accentul pe regizorii tineri şi pe munca de atelier. În 2012, instituţia timişoreană lansează, în premieră, un proiect amplu, unic în România, în colaborare cu Facultatea de Arhitectură Timişoara şi Universitatea de Artă din Târgu Mureş.
Martin McDonagh, Oleg şi Vladimir Presnyakov, Elżbieta Chowaniec, Pintér Béla, Darvas Bendek, Sławomir Mrożek, Hajdu Szabolcs, Samuel Beckett şi Harold Pinter sunt autorii ale căror texte stau la baza premierelor stagiunii. Selecţia asigură o mare varietate, de la comedie absurdă la dramă de familie şi musical.
Publicul timişorean are şansa de a redescoperi universul atât de original al lui Sławomir Mrożek, în luna octombrie. Textul Poliţia, creaţie de tinereţe a autorului polonez, aduce în prim-plan o societate totalitară, în care până şi ultimul „duşman” a fost redus la tăcere. Mrożek se întreabă, nu lipsit de ironie, ce rost mai poate avea, în asemenea condiţii, o instituţie ca Poliţia.
Martin McDonagh şi textul său Regina frumuseţii din Leenane e programat pentru începutul anului viitor. Autorul irlandez, laureat al unor premii literare importante şi-a sporit notorietatea şi ca scenarist. Printre altele, de numele său se leagă filme precum Six Shooter, laureat al Premiului Oscar, dar şi In Bruge. Regina frumuseţii din Leenane este o comedie neagră, care sondează relaţiile interumane ce duc la situaţii-limită. Drama, stropită din belşug cu umor şi sânge, explorează relaţia mamă – fiică, femeie – bărbat, şi cea cu noi înşine.
Fraţii Persnyakov, cu origini iraniene şi ruseşti, se bucură, în ultima vreme, de un succes neaşteptat, în Ungaria. Textele lor, traduse din limba rusă, au teme contemporane şi sunt scrise într-un limbaj crud. Barca, textul ales de teatrul timişorean, este o comedie burlescă, al cărei punct de plecare este legenda lui Noe, într-o reinterpretare contemporană.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.