Teatrul National este cu ochii... Pe ceas. Cu 60 de minute mai batran

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.09.2014 14:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Duminica, 7 septembrie, de la ora 19, la Sala 2, Teatrul Naţional din Timişoara va gazdui premiera absoluta a spectacolului Pe ceas. Cu 60 de minute mai batran de Peca Stefan, o coproductie a Teatrului National din Timisoara si a Badisches Staatstheater din Karlsruhe.
Care este atitudinea noastra individuala privind imbatranirea şi care este atitudinea societaţii faţa de generaţiile care o compun?
In funcţie de cum punem problema, demonstreaza scriitorul, basmul Tinereţe fara batraneţe poate fi repovestit atat intr-un viitor utopic, in care copiii aleg daca vor veni sau nu pe lume, cat şi in prezentul prozaic al serviciilor sociale germane.
In combinaţii de cate trei scenete pline de umor si de imaginatie, suprinzatoare de la o reprezentaţie la alta şi votate de public, cele noua poveşti se completeaza intr-un spectacol-mozaic unic.
Pe ceas. Cu 60 de minute mai batran de Peca Ştefan are la baza o ampla cercetare pe care dramaturgul a realizat-o in cele doua oraşe.
Coproducţia romano-germana face parte dintr-un proiect european  derulat in cadrul European Theatre Convention care va avea ca punct final Festivalul „Art of Ageing”, derulat la Teatrul Naţional din Timişoara in luna aprilie 2015.
Concret, Teatrul Naţional din Timişoara, membru al ETC, una dintre cele mai extinse reţele de teatre de stat din Europa, participa la proiectul internaţional The Art Of Ageing, in colaborare cu Theater und Orchester Heidelberg (Germania), Gavella Drama Theatre (Zagreb, Croaţia), Deutsches Theater (Berlin, Germania), Staatstheater Braunschweig (Germania), Teatrul Naţional Craiova, Staatstheater Karlsruhe (Germania) şi Teatrul Naţional Bratislava (Slovacia).
Proiectul AA, caştigator al programului european Cultura 2007-2013, include un program teatral in egala masura academic, participativ şi creativ.
Dincolo de dimensiunea sa culturala şi sociala, AA, care se concretizeaza in proiecte comune inter-teatre, va facilita inţelegerea reciproca intre artiştii din instituţiile publice participante, schimbul intercultural de cunoştinţe, dar şi invaţarea in sistem colaborativ in sensul noilor forme teatrale. Scopul proiectului  este acela de a incuraja dialogul interactiv şi solidaritatea intre generaţii, precum şi de a forma noi perspective artistice şi interculturale prin teatru.  
Distributia spectacolului ii reuneste pe actorii Sabina Bijan, Colin Buzoianu (TNTm), Sophia Löffler şi Jan Andreesen (Badisches Staatstheater).
Scenografia aparţine Annei van Leen (decoruri şi costume), iar conceptul video - lui Lucian Matei.
Regia spectacolului este semnata de Malte C. Lehmann.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.