Tehnica inventata de un roman, ascunsa 40 de ani, pana a descoperit-o un profesor francez

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.05.2016 12:03 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La Timişoara se desfaşoara una dintre cele mai importante conferinte medicale din tara in domeniul chirurgiei ginecologice, medicinei fetale si infertilitatii, in perioada 27 – 29 mai 2016, la care participa aproximativ 400 de medici din tara si strainatate.
Evenimentul are loc sub titlul „Concepte moderne in ginecologie, medicina fetala si infertilitate” – editia a II-a.
La eveniment, sunt prezenţi aproximativ 400 de doctori din Romania şi din toata Europa.
Acesta este singurul eveniment din tara in cadrul caruia este abordata problema endometriozei, in cadrul caruia parintele medicinei fetale - prof. dr. Kypros Nicolaides va oferi informatii de ultima ora despre acest domeniu si in care este discutata infertilitatea din perspectiva cercetarilor si a celor mai recente studii si tratamente.
A avut loc şi o sesiune de chirurgie live, unde s-a operat demonstrativ, au fost trei transmisii concomitente – s-a operat un cancer de san, un cancer de col uterin şi a avut loc o operaţie de chirurgie a endometriozei.
Conferinţa a fost organizata de Fundaţia Femhelp, reprezentata de dr. Voicu Simedrea – specializat in chirurgie ginecologica si endometrioza. S-a vorbit şi s-au aplicat tehnici noi in tratarea acestor afecţiuni.

„Cred ca este un foarte important schimb de experienţa din Italia spre Romania. Astazi fac operaţii de cancer endometriotic. Acum tehnica este foarte importanta pentru ca atunci cand indepartez un uter, in multe cazuri, apar infecţii. Noua tehnologie permite reducerea acestor complicaţii. Pentru femeie complicaţiile comporta riscul unei noi operaţii. Cred ca e mai bine sa promovam aceasta noua tehnologie, pentru a imbunataţi viaţa femeilor cu cancer”, a spus prof. Pietro Litta (Padova, IT) – specializat in chirurgie ginecologica si endometrioza.

Endometrioza este o boala cu care multe femei se confrunta si care, pana nu demult, a fost ignorata.
Endometrioza este o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine.
Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.
Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.

„Am fost interesat de operaţiile live. Este important ce putem face pentru pacienţi, sa dam atenţia necesara problemei şi sa imbunataţim ingrijirea medicala. Am recunosuct un fel de inabilitate la pacientele cu endometrioza, iar in multe regiuni se fac legi pentru a ajuta aceste paciente care au aceasta problema”, a spus prof. Stefano Angioni (Cagliari, IT) – specializat in chirurgie ginecologica si infertilitate.

In Romania, endometrioza nu se deconteaza in totalitate de sistemul de stat.
Prof. Petre Bratila este specializat in chirurgie ginecologica, cancer ginecologic si infertilitate şi a dezvoltat o noua metoda prin care permite femeilor sa aiba o sarcina, chiar daca sufera de cancer de col uterin.

„Pentru cancerul de col uterin incipient am adoptat o tehnica inventata de un roman, care a stat ascunsa 40 de ani, pana cand a descoperit-o un profesor francez. Este vorba de o operaţie prin mijloace minim invazive, prin chirurgie vaginala. Femeile tinere care doresc sa conceapa, daca indeplinesc anumite criterii, pot fi aduse in situaţia care nu le-ar mai da posibilitatea sa conceapa. Exista posibilitatea acestor interventii minim invazive care fac posibila conceperea. In lume s-au facut 1.000 de operaţii, 52 sunt facute in Romania. Niciuna din cele 52 de femei, care au fost urmarite intre un an şi 11 ani, nu au avut semne de recidiva. S-au nascut 9 copii, perfect normali”, a spus prof. Bratila.

In ceea ce priveste rolul conferintei pentru tinerii medicii, organizatorii conferintei si medicii invitati sustin ca acest tip de evenimente le starnesc interesul pentru performanta si pentru specializarea in domenii specific.

“Pentru a face performanta si pentru a ramane in tara, medicii tineri au nevoie de perspectiva profesionala si un set de valori care sa le asigure recunoasterea – ne confruntam cu o criza morala in Romania, de un nivel de trai decent si de conditii de lucru decente”, a spus dr. Voicu Simedrea, unul dintre organizatorii conferintei medicale.

Conferinta „Concepte moderne in ginecologie, medicina fetala si infertilitate” – editia a II-a este organizata de fundatia FemHelp, ai carei fondatori sunt medicii timisoreni Bogdan Muresan, Florin Dorneanu si Voicu Simedrea.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.