Timis: Cum il lucreaza deconcentratele pe cetatean?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 17.02.2013 15:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Conducerea Instituţiei Prefectului din Judeţul Timiş, cel puţin aşa se aude, a reluat activitatea de analiză a activităţilor desfăşurate de serviciile publice deconcentrate.
În acest context, subprefectul Liliana Oneţ a anunţat că s-a deplasat în ultimele zile la patru instituţii: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Timiş, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş şi Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Timiş.
Printre altele, a fost verificat modul în care se desfăşoară activitatea de relaţii cu publicul a acestor instituţii, modalitatea în care se acordă audienţe, dacă se răspunde în termenul legal la petiţii, dacă se fac publice date despre activitatea serviciilor publice deconcentrate - publicarea acestora pe site-urile proprii, precum şi comunicarea prin mass-media.
Păi, dacă este să ne referim strict doar la cele patru instituţii "deconcentrate", unele nici n-au auzit de internet, iar cele care au auzit au informaţii publicate care nu interesează pe nimeni. În plus, pentru deconcentratele plătite din banii contribuabililor, sintagma "conferinţă de presă" (şi, implicit, de comunicare cu publicul din judeţul Timiş) şi-a pierdut orice sens. Nici Google Translator nu îi ajută. Şi atunci, stai şi te întrebi, că altceva n-ai ce face, ce se întâmplă de fapt într-o instituţie de stat din judeţul Timiş care nu are nimic de spus publicului nici măcar o dată pe an. Nu se pun la calcul aşa-zisele rapoarte de activitate de o jumătate de pagină care sunt prezentate la Colegiul Prefectural...
Ideea, până la urmă, este că fie PNL, PDL sau PSD, tot o brânză. Tot cu găuri şi tot cu rozătoare. Tot cetăţeanul trebuie să se plieze pe clarobscurul şi ocultismul de stat al instituţiilor. Ideea este că există reguli şi lege pentru accesul cetăţeanului la informaţiile din sertarele statului, dar nu există reguli şi lege şi pentru instituţii. Fiecare instituţie face după cum îl taie capul pe cel pus să o conducă. Şi cum cel pus să conducă este de cele mai multe ori numit politic şi nu selectat profesional, nu are nici un chef să tulbure apele şi să supere pe cineva. Pentru că, întotdeauna, controversele apar atunci când vorbeşti şi nu când taci. Dar când o instituţie de stat tace, înseamnă că acolo ori nu se întâmplă nimic, ori ce se întâmplă nu trebuie să afle alţii, adică contribuabilii.
E bine, totuşi, că dacă şeful instituţiei se întâlneşte pe hol cu nu ştiu ce oficialitate, chestia asta neapărat generează un comunicat de presă. Ca şi atunci când se accesează nu ştiu ce fond european de specializare a femeilor de serviciu, spre exemplu. Şi asta trebuie transmisă neapărat publicului. Să vadă cetăţeanul că acolo nu se doarme. Cetăţeanul este lucrat permanent...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.