TIMIS, judetul cu cele mai multe CUIBURI de BARZA din ROMANIA!... Vezi ce localitati timisene sunt preferatele inaripatelor!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.08.2017 17:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Societatea Ornitologica Romana (SOR) anunţa ca peste 1.000 de noi cuiburi de barza au fost identificate in cadrul recensamantului berzelor albe, derulat cu sprijinul companiilor Enel din Romania.

Acţiunea face parte din primul mare proiect de citizen science din Romania, iar cuiburile au fost localizate cu ajutorul aplicaţiei “Uite barza!”, disponibila tuturor utilizatorilor de telefoane mobile de tip smartphone care au dorit sa se implice in protejarea acestei specii de pasari.

Aplicaţia „Uite Barza!” a fost instalata pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus in baza de date a SOR un numar de 2.851 de cuiburi.
Cel mai imbucurator lucru este ca, dintre acestea, 1.070 de cuiburi sunt cuiburi noi, care se adauga celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensamant european din 2014.

Berzele albe cuibaresc in localitaţi sau in apropierea acestora.
Cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicaţiei sunt amplasate pe stalpii reţelelor de electricitate din care 1.567 de cuiburi pe stalpi fara suport, iar 1.208 pe stalpii de reţea electrica pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barza.
Celelalte sunt amplasate in copaci, pe coame de casa, pe coşuri de fum etc.

Judeţul cu cele mai multe cuiburi de barza recenzate cu ajutorul aplicaţiei este Timiş, unde au fost inregistrate nu mai puţin de 445 de cuiburi.
Topul este completat de judeţele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) şi Suceava (167 de cuiburi).
Nu mai este de mirare ca in topul localitaţilor cu cele mai multe cuiburi de barza, primele 4 poziţii sunt ocupate de localitaţi din judeţul Timiş: Moraviţa (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) şi apoi Sansimion din judeţul Harghita, cu 40 de cuiburi de barza.

Conform datelor preluate cu aplicaţia, in cele 2.851 de cuiburi din Romania au fost recenzate nu mai puţin de 8.241 de pasari, din care 3.913 erau pui.

Din 2010 si pana in prezent, companiile de distributie ale Enel in Romania au instalat pe stalpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barza si peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea pasarilor si reducerea intreruperilor cauzate de acestea, informeaza Societatea Ornitologica Romana.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.