TIMISHORT vrea sa darame mitul FILMULUI ROMANESC de... tristete, mizerie, cadre lungi sau plictisitoare

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.10.2017 08:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Cea de-a 9-a ediţie a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul Romaniei, va avea loc anul acesta in perioada 12-15 octombrie, la Timişoara. 

Timp de 4 zile, timişorenii vor avea ocazia de a vedea peste 80 de scurtmetraje imparţite in 8 secţiuni, 4 dintre ele fiind competiţionale: o competiţie internaţionala, una naţionala, o competiţie dedicata filmelor experimentale (Videorama) şi competiţia de scurtmetraje dedicata filmelor pentru copii (Timikids).

Competiţia internationala aduce la Timişoara 20 de scurtmetraje din tot atatea ţari, majoritatea in premiera in Romania.
Cele patru calupuri in care va fi prezentata competiţia ofera o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial şi aduce timişorenilor o serie de filme prietenoase, adresate in primul rand publicului.
Filmele de anul acesta vorbesc despre profunde diviziuni şi clivaje societale, despre farmecul şi tristeţea vieţii cotidiene.

Carlo Manatad, din Filipine, caştigatorul trofeului Timishort 2016, revine cu „Fatima Marie Torres şi invazia navei spaţiale Pinas 25”, scurtmetraj premiat cu Premiul pentru „Cea mai buna comedie”, la Festivalul „Shortfest”, de la Aspen, un festival eligibil pentru Premiile Academiei Americane de Film.
Filmul este povestea unui cuplu obişnuit de batrani dintr-o suburbie, care incearca sa-şi vada de treaba in timpul lansarii primei nave spaţiale din Filipine.

La Timishort revine şi Bio Gabriel Abrantes, din Lisabona, cu cel mai recent şi controversat scurtmetraj al sau, „A Brief History of Princess X”, o noua deconstrucţie a narativelor consacrate, de data asta, despre Brancuşi şi Marie Bonaparte.
Filmele lui Bio Gabriel Abrantes au fost multipremiate: „O istorie a respectului reciproc” (regizat alaturi de Daniel Schmidt) a primit premiul „Pardino d’Oro” pentru cel mai bun scurtmetraj la Locarno, in 2010, iar „Taprobana” a fost nominalizat la Premiile Filmului European („EFA” ) pentru scurtmetraj, la Berlinalele din 2014.

Regizorul şi scenaristul iranian Farnoosh Samadi, premiata la Cannes pentru scurtmetrajul „Il Silenzio”, realizat alaturi de Ali Asgari, intra in competiţia Timishort, de data asta, singura, cu scurtmetrajul ei, „Gaze”.

Tanara regizoare Lidjia Mojsoska va prezinta la Timişoara „Nagrada”, o simpla, dar atat de adanca incursiune in marile diviziuni etnico-sociale şi religioase ale Macedoniei de azi.

Din Canada vine “unul dintre cele mai bune 10 scurtmetraje din 2016 ale Canadei”, dupa cum a decis Festivalul Internaţional de Film de la Toronto – “Pufosul / Fluffy” este povestea unei familii de trei persoane care işi face bagajele, pentru a emigra din Belgrad, in Canada.
Cand „Pufosul”, un ursuleţ de pluş gigant, primit premiu, apare la uşa, parinţii trebuie sa decida daca au sau nu loc pentru noul prieten al fiicei lor.

In competiţia internaţionala din acest an, timişorenii vor mai putea vedea filme din Marea Britanie, Ungaria, Portugalia, Franţa, Spania, Germania, Liban, Suedia, Finlanda, China, Bulgaria, Italia, Argentina, Singapore sau Brazilia.
Scurtmetrajele internationale vor concura pentru Trofeul Timishort pentru cel mai bun film.

In Competiţia Naţionala au fost selectate anul acesta 12 scurtmetraje care sa darame mitul filmului romanesc in general – tristeţe, mizerie, cadre lungi sau plictisitoare.
Filmele romaneşti de la Timishort sunt ale unor regizori care nu şi-au gandit scurtmetrajele pentru a face pe plac festivalurilor, ci pentru o audienţa.
Printre acestea se numara “Anathema”, al regizorului Andreea Borţun, care revine la Timishort la doi ani distanţa dupa “Blue Spring”.
Un alt regizor care revine in competiţia Timishort este Tudor Botezatu, care anul acesta prezinta la Timişoara doua scurtmetraje: “Nemaivazutele aventuri ale omului invizibil” şi “Sechestraţi fara voie”.
Ana-Maria Comanescu vine cu indragitul “Pipa, sexul şi omleta”, scurtmetraj nominalizat la doua categorii la Premiile Gopo 2017.
Sergiu Lupşe prezinta “OCTL (Omul care ţine liftul)”, iar Conrad Merricofer vine la Timişoara cu scurtmetraj “Cand afara ninge”, prezentat in competiţia TIFF 2017.
Tot din competiţia TIFF vine şi Andrei Huţuleac cu “Off Stage”, un film cu Adrian Titieni, Tudor Istodor şi Amalia Ciolan.
Pentru prima data la Timishort, Catalin Mesaru şi Catalin Moise vor prezenta „Doamna Ghica“, un scurtmetraj independentcu o distributie formata din actori amatori, critici de film majoritatea dintre ei.
Regizoarea de origine albaneza, stabilita in Romania, Enxhi Rista, va prezenta la Timişoara “Sec şi apa”, incantatoarea poveste a tinerei Teea, care la 22 de ani este inca virgina şi incearca sa işi piarda virginitatea cu un gigolo.
Un scurtmetraj dedicat incluziunii persoanelor vulnerabile este “Intreaba-ma ce mi s-a intamplat” realizat de Bogdan Drumea in urma unui experiment social: 20 de oameni de etnie roma impreuna cu alti 20 de oameni de alte etnii au petrecut impreuna o saptamana.
Andrada Iacobeţ prezinta la Timişoara animaţia “Drawn / Self-Portrait”, in timp ce Mihai Surdea vine cu “XXXIII”.
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc, in valoare de 1000 de euro va fi oferit de Institutul Cultural Roman.

Cea de-a 9-a ediţie a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul Romaniei va avea loc anul acesta in perioada 12-15 octombrie, la Cinema Timis, Casa Artelor şi Ambasada, organizat de Asociaţia Romana a Filmului Independent (ARFI) din Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.