Timisoara Big Band, superconcert la Gradina de Vara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.09.2014 13:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Duminica, 14 septembrie 2014, de la ora 20, in Gradina de Vara Capitol, va avea loc un concert susţinut de Timisoara Big Band, orchestra municipiului Timisoara, cand va prezenta timisorenilor o parte din repertoriul cu care au caştigat Premiul II in cadrul Campionatului European pentru muzica de fanfara boemiano-moraviana, organizat la Ried im Innkreis, Austria.

Condusi de Franz Hoffner, muzicienii au in repertoriu peste 600 de piese de la muzica populara germana, de la valsuri, polci si marsuri, la muzica de petrecere sarbeasca, ungureasca si romaneasca, de la pop, gospel si muzica de film, la opera, opereta, musical si jazz.

Big Band Timisoara este alcatuita din absolventi ai Facultatii de Muzica, instrumentisti ai Opere Nationale, ai Filarmonicii Banatul, ai Teatrului German de Stat si ai Fanfarei Garnizoanei Militare.
Pe parcursul celor mai bine de 10 ani de activitate, cu orchestra au colaborat 35 de instrumentisti si cinci solisti vocali.

Dirijorul ochestrei este Franz Hoffner, un svab banatean nascut in 1949 la Lovrin in Judetul Timis, Romania.
In Banat a colaborat cu mai multe orchestre locale, apoi a emigrat in Germania, asemenea multor conationali ai lui.
Acolo a colaborat, pentru inceput, cu Orchestra Germann Hoffmann, iar apoi a condus mai mute orchestre cum ar fi „Enztäler Musikanten” si „Musikverein Untereichenbach”.
Anul 2002 l-a adus inapoi in Vestul Romaniei ca om de afaceri.
Muzica este, insa, o pasiune de care nu te poti lasa.
Astfel, Franz Hoffner a infiintat in toamna lui 2002 o noua orchestra la Timisoara formata din tineri muzicieni.
Prima aparitie in public a nou infiintatei orchestre a avut loc in primavara lui 2003 sub numele de „Temeswarer Spitzbuben” / „Strengarii timisoreni” in cadrul unui concert de binefacere.
Au urmat evolutii in cadrul Zilelor culturii svabilor banateni de la Timisoara precum si la sarbatori traditionale ale germailor din Banat de hramul bisericilor catolice.
Astfel, orchestra a devenit, in foarte scurt timp, cunoscuta la nivel regional.
Dupa primele aparitii publice, au urmat participari la mai multe festivaluri locale cu ar fi „Timisoara, mica Viena”, „Bega Bulevard” si la Zilele Municipiului Timisoara, dar si turnee prin tara si evolutii mai deosebite cum ar fi cele din cadrul Festivalului de Jazz de la Garana sau concertul anual din Pestera Romanesti.
Sub numele de „Temeswarer Spitzbuben” / „Strengarii timisoreni” orchestra a inregistrat un prim CD in primavara lui 2006.
In vara aceluiasi an, formatia a intreprins primul ei turneu in Germania.
Anul 2005 a fost unul de turnura in cariera orchestrei: tinerii muzicieni s-au maturizat, din strengari au deveni muzicieni seriosi, iar formatia si-a schimbat numele in „Timisoara Big Band”.
Ulterior, a fost invitata sa devina orchestra Municipiului Timisoara. Sub noul nume, formatia a editat opt DVD-uri cu inregistrari din concerte sustinute in diferite locatii.
Zece ani dupa prima aparitie, orchestra a intreprins un al doilea turneu in Germania.
In data de 10 mai 2013, Timisoara Big Band a evoluat in cadrul Campionatului European pentru muzica de fanfara boemiano-moraviana la Ehningen langa Stuttgart si a castigat premiul al treilea la categoria formatiilor profesioniste.
Performanta obtinuta si succesul consemnat pun, acum, orchestra in fata unei noi provocari: celebrul muzicolog si specialist in muzica populara germana recunoscut la nivel mondial, Franz Watz, originar din Banat (nascut in Aradul Nou), lucreaza cu Timisoara Big Band, la un nou CD cu piese compuse, prelucrate si conduse de el.
Tot anul acesta, Big Band a participat din nou la concurs, de data aceasta organizat in Austria, Ried-im-Innkreis, unde a castigat premiul II.

Biletele sunt deja puse in vanzare la Casieria 2 a Filarmonicii Banatul (holul de intrare, partea stanga) cu pretul de 10 lei.
Pentru elevi, studenti si pensionari se acorda o reducere de 50%.
Casieria 2 este deschisa de luni pana vineri conform orarului: L, Mi, Vi 14.30-19.00, Ma, J 10.00-13.30, respectiv cu o ora inainte spectacolului de duminica.
Informatii in timpul orarului casieriei sau de luni pana vineri intre 9-16, la tel 0721.021.141.
In caz de vreme nefavorabila, concertul va fi mutat in Sala Capitol, care momentan, fiind in renovare, are o capacitate de circa 400 locuri.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.