Timisoara: Centru de cercetare ca la Frankfurt, Ulm si Dresda

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.10.2015 18:01 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa ”Pius Branzeu” Timişoara (SCJUPBT) organizeaza in data de 23 octombrie 2015 ceremonia oficiala de deschidere a Centrului de Terapii Genice şi Celulare in Tratamentul Cancerului – OncoGen.
OncoGen este primul centru de cercetare in domeniul terapiilor genice cu dotari de ultima generaţie din Romania, dedicat cercetarii in domenii conexe specialitaţilor clinice din cadrul spitalului.
Construcţia şi dotarea Centrului de Terapii Genice şi Celulare in Tratamentul Cancerului s-au realizat in perioada 2010-2015, valoarea totala a proiectului fiind de 54.389.610 lei, din care costuri eligibile au fost de 44.000.000 lei, respectiv 38.909.200 lei din FEDR şi 5.090.800 lei din bugetul naţional.
Modelul conceptual s-a dezvoltat luand ca referinţa centrele de cercetare partenere din Germania (Frankfurt, Ulm şi Dresda), cu care se va continua colaborarea.
Centrul este prevazut cu toate facilitaţile şi fluxurile tehnologice necesare cercetarii de varf, fiind echipat cu facilitaţi de cercetare fundamentala şi aplicata pentru medicina translaţionala, inclusiv o unitate GMP (cu 2 camere albe şi o incapere BSL2), o banca de celule şi ţesuturi, şi o biobaza.
Centrul este singurul de acest tip din estul Europei şi prin condiţiile şi standardele de inalta siguranţa pe care le indeplineste, va permite dezvoltarea de noi produse terapeutice pentru uz uman.
Includerea Centrului Oncogen in reteaua internaţionala de centre cu dotari similare va facilita derularea de studii clinice multicentrice pentru dezvoltarea de tratamente inovatoare in cancer si bolile cronice degenerative.
Se urmareste promovarea cercetarii cu potential aplicativ in domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane in medicina regenerativa si pentru obtinerea de produse imunoterapeutice bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculara.
Misiunea centrului OncoGen este dezvoltarea de metode avansate de diagnostic şi terapie a cancerului şi a bolilor cronice degenerative cu morbiditate crescuta si cu optiuni terapeutice limitate.
Echipa de cercetatori va indeplini aceasta misiune atat printr-o abordare interdisciplinara a activitatilor de cercetare fundamentala, translaţionala şi clinica, cat si prin sustinerea de programe educaţionale şi parteneriate cu mediul academic şi cel industrial.
Prin promovarea calitaţii, responsabilitaţii, inovarii şi valorii, se urmareşte imbunataţirea performanţei sistemului de sanatate, cu scopul de a oferi pacienţilor noi opţiuni terapeutice.
Totodata prin creşterea vizibilitaţii temelor abordate in randul factorilor interesaţi (instituţii sanitare, medici şi alte categorii de personal, farmacişti, autoritaţi locale, ONGuri şi mass media) se va promova adoptarea de politici de sanatate publica mai eficiente.
Cele patru direcţii de cercetare promovate in centrul OncoGen se incadreaza in temele prioritare ale programului european Horizon 2020, fiind reprezentate de: Terapii avansate in cancer - Biologia celulelor tumorale, Medicina regenerativa - Studiul celulelor stem adulte, Sanatate şi factori de mediu, şi Imunoterapii. Obiectivul final al Centrului OncoGen este dezvoltarea unui pol de competenţa ştiinţifica şi tehnologica la standarde europene pentru diagnostic, tratament şi prevenţie, cu o echipa de cercetare multidisciplinara, activitatea de cercetare fiind orientata spre translatarea rezultatelor cercetarii in terapii avansate.
Pentru atingerea acestui obiectiv, in cadrul Centrului OncoGen au fost create 15 noi laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente de varf, ceea ce va asigura premisele desfaşurarii unei activitaţi de cercetare de nivel european.
Centrul va beneficia de expertiza ştiinţifica a unui nucleu de 25 de cercetatori, dintre care 15 incadrati pe posturi nou create, la care se vor adauga numeroase posibilitaţi de lucru pentru masteranzi, doctoranzi şi post-doctoranzi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.