Timisoara: Cum se face avere cu banii de la Asigurarile de Sanatate?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.11.2015 12:07 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetarile şi au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpaţilor
#CAREBA CALIN CRISTIAN sub aspectul savarşirii infracţiunilor de conflict de interese, conflict de interese in forma continuata, complicitate la inşelaciune in forma continuata şi spalare de bani in forma continuata;
#NICOARA EUGENIA DIANA sub aspectul savarşirii infracţiunilor de inşelaciune in forma continuata şi participaţie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata;
# LOS GRAŢIELA sub aspectul savarşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals;
#MARIAN LAURA MIHAELA sub aspectul savarşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals.

In perioada 14.12.2009 — 27.07.2012, in calitate de Preşedinte — Director General al Casei Judeţene de Asigurari de Sanatate Timiş, avand ca atribuţii incheierea contractelor de furnizare de servicii medicale, inculpatul CAREBA CALIN CRISTIAN a participat la incheierea de catre CJAS Timiş a contractelor de furnizare servicii medicale cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţa Timişoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia, Spitalul de Psihiatrie şi Pentru Masuri de Siguranţa Jebel, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Clinic de Urgenţa pentru copii Louis Turcanu, Spital Clinic Municipal de Urgenţa Timişoara, Spitalul Oraşenesc Sannicolau Mare, Spitalul de Psihiatrie Gataia, SC S. SRL şi SC S.C. SRL şi a semnat contractele şi actele adiţionale aferente, deşi atat in perioada anterioara dobandirii funcţiei, cat şi in perioada deţinerii acesteia, prin intermediul SC S.N. SRL, societate pe care o controla şi administra in fapt, inculpatul a realizat foloase materiale ca urmare a incheierii cu aceiaşi furnizori de servicii medicale de contracte de prestari servicii in domeniul IT.

De asemenea, in cursul lunii martie 2014 (perioada in care inculpatul CAREBA CALIN CRISTIAN indeplinea funcţia publica de execuţie de comisar cl. I, grad professional superior, in cadrul Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifrauda din cadrul Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate, cu atribuţii de coordonator regional — Aria administrativ teritoriala 5), in calitate de coordonator al echipei de control desemnata de Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate sa efectueze un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL (persoana juridica cu care se afla in relaţii comerciale şi din partea careia beneficia de foloase materiale), inculpatul a intocmit un proces-verbal de constatare ce concluziona respectarea de catre furnizor a obligaţiilor prevazute in contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti incheiat cu CJAS Timiş, ceea ce a avut drept consecinţa obţinerea, indirect, a unui folos patrimonial de catre SC S.C. SRL, intrucat, in situaţia constatarii realitaţii, respectiv a incalcarii obligaţiilor prevazute in contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti, furnizorul ar fi fost supus unor sancţiuni pecuniare, respectiv reţinerea unei sume calculata prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferenta lunii verificate.

Totodata, in perioada 01.01.2010 — 01.04.2014, in care inculpatul CAREBA CALIN CRISTIAN a indeplinit funcţiile de Preşedinte-Director General in cadrul Casei Judeţene de Asigurari de Sanatate sau de coordonator Regional in cadrul Direcţiei Generale de Monitorizare, Control şi Antifrauda, acesta a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL şi SC S.C. SRL, societaţi administrate de inculpata NICOARA EUGENIA DIANA, astfel incat aspectele neconforme realitaţii sa nu fie descoperite in cadrul unor acţiuni de control, ceea ce a inlesnit inducerea in eroare de catre inculpata a Casei Judeţene de Asigurari de Sanatate Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de catre cele doua societaţi.
In acest context, la data de 18.06.2014, in cadrul unei acţiuni de control efectuat la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificari in teren, a realitaţii efectuarii serviciilor medicale raportate şi decontate de CJAS Timiş, afland ca deplasarile in teren au evidenţiat mai multe situaţii de pacienţi fictivi, inculpatul CAREBA CALIN CRISTIAN a dispus finalizarea controlului la aceeaşi data.

Ca urmare, inculpatele LOS GRAŢIELA şi MARIAN LAURA MIHAELA, in calitate de membre ale echipei de control, au intocmit un proces-verbal de constatare in care au omis a consemna faptul ca au fost identificate mai multe situaţii de pacienţi fictivi.

In perioada 21.11.2011 — 16.01.2014, prin intermediul SC S.N. SRL, inculpatul CAREBA CALIN CRISTIAN a dobandit in mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plata contravaloare factura, suma totala de 243.856 lei, pe care a folosit-o in vederea acoperirii liniei de credit acordata de Banca Transilvania, plata dobanzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din banca sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, cunoscand ca aceste sume provin din savarşirea infracţiunii de inşelaciune.

Prejudiciul estimat a fi produs in cauza, ca urmare a savarşirii infracţiunii de inşelaciune este de 987.772,9 lei, suma cu care Casa Judeţeana de Pensii Timiş s-a constituit parte civila.
Prin ordonanţele procurorului din 13.03.2015 şi 08.10.2015 s-a dispus masura sechestrului asigurator pana la concurenţa sumei de 987.772,9 lei asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinand inculpaţilor CAREBA CALIN CRISTIAN, NICOARA EUGENIA DIANA, precum şi parţilor responsabile civilmente SC S.C. SRL şi SC S. SRL (societaţi administrate de inculpata NICOARA EUGENIA DIANA), constand in terenuri, un autoturism, respectiv aparatura medicala.

Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Tribunalului Timiş.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.