TIMISOARA de MAINE n-are loc de TIMISOARA de IERI. LICEUL ISRAELIT a murit. Traiasca LICEUL de ARTE. Intrebarea e: MONUMENT ISTORIC sau MOLOZ?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.08.2017 08:35 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Poziţia Consiliului Teritorial al filialei Timiş a Ordinului Arhitecţilor din Romania in ceea ce priveşte declasarea Liceului de Arte Plastice din Timisoara.

Conform documentaţiei urbanistice “Mixed use - Zona Centrala, Timisoara. Construire cladire cu functiuni mixte: locuire colectiva, activitati administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (tertiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public si privat” se preconizeaza demolarea cladirii fostului Liceu de Arte Plastice din Timişoara.

Demolarea este justificata prin intentia derularii unei investitii private pe terenul respectiv şi susţinuta prin parteneriatul dintre Primaria Municipiului Timişoara şi Fundaţia Caritatea, ce promite indici de dezvoltare dificil de obţinut in alte condiţii, informeaza Consiliul Teritorial al filialei Timiş a Ordinului Arhitecţilor din Romania.
Oportunitatea investitiilor in zonele istorice este in afara oricarei discutii, facand parte din strategia de dezvoltare a Timisoarei.

Revitalizarea cartierelor istorice depinde de activarea spatiilor si terenurilor nefolosite, de reabilitarea imobilelor istorice si de atractivitatea pentru initiative sociale, culturale si economice.
In aceeasi masura insa supravietuirea zonelor istorice depinde de pastrarea şi fructificarea patrimoniului imobil.
Orase care au pierdut acest patrimoniu depun eforturi uriase pentru a recupera ce poate fi recuperat si pentru a rememora ceea ce au pierdut, in forme contemporane.
Intentia declasarii unui monument istoric listat şi a demolarii creaza un precedent ingrijorator, care arata ca lista monumentelor istorice nu are nicio valoare.

Conform noului Plan Urbanistic General situl ramane protejat, fiind posibila densificarea acestuia in anumite conditii.
Intregul concept al noului PUG, in zona respectiva, pleaca de la necesitatea pastrarii patrimoniului istoric.
Ca urmare, profilul stradal pe traseul inelului 1 de circulaţie este astfel adaptat in dreptul amplasamentului incat sa nu necesite o demolare parţiala sau totala a acestuia.

Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitectilor din Romania - Filiala Timiş sustine integritatea patrimoniului imobil din Timisoara şi recomanda analizarea unor solutii alternative, sustenabile atat pentru investitor cat şi pentru oraş, care sa profite de existenta cladirilor protejate din cvartal, sa nu afecteze negativ structura urbana a zonei, şi sa respecte reglementarile urbane prevazute de noul PUG.
Totodata, se solicitam administratiei publice locale sa retraga orice forma de sustinere pentru scoaterea Liceului de Arte Plastice din Timişoara de pe lista monumentelor istorice si sa isi asume liniile strategice aprobate prin Planul integrat de actiune pentru cartierele istorice din Timisoara si Masterplan - Strategia de dezvoltare spatiala a Municipiului Timisoara.

Liceul Israelit din Timişoara a fost o unitate de invaţamant a comunitaţii evreieşti din Banat.

Liceul a funcţionat intre anii 1919–1948, avand un numar de circa 700 de elevi.
Avea 4 clase gimnaziale pentru fete, 8 clase de liceu teoretic pentru baieţi şi 8 clase de liceu comercial (pentru baieţi).
Dupa 1948 in localul sau a funcţionat Liceul de Sport şi Liceul de Arte Plastice.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.