Timisoara: Detinut bolnav de leucemie, legat de pat cu lantul la spital...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.12.2015 16:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Avocatul Poporului a publicat un Raport special privind condiţiile de detenţie din penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventiva, factori determinanţi in respectarea demnitaţii umane şi a drepturilor persoanelor private de libertate.

In raport, apar mai multe informaţii despre Penitenciarul Timisoara, de la durata convorbirilor telefonice şi dreptul la cumparaturi al persoanelor private de libertate, la persoanele apartinand cultului mozaic, despre detinutii care luau masa in camere in conditii necorespunzatoare, pe genunchi, despre faptul ca nu erau asigurate conditii decente privind accesul la grupurile sanitare, dar şi despre deţinutul diagnosticat cu leucemie, care „a fost legat de pat cu un lant” in perioada cat a fost internat in Spitalul Municipal Timisoara...

►In Penitenciarul Timisoara, au fost acordate, in anul 2014, prin cabinetul de medicina generala/medicina de familie 13.918 de consultatii medicale, au fost efectuate 1.134 de tratamente injectabile si 293 pansamente. Prin cabinetul de medicina dentara au fost efectuate 2.106 de consultatii stomatologice si 2.271 de tratamente;

►In Penitenciarul Timisoara, in anul 2014, unitatea dispensarizase un numar mediu lunar de 250 bolnavi cronici aflati in tratament permanent, avand prescriptii lunare de medicamente in regim cronic. Dintre acestia, in anul 2014 au fost dispensarizate un numar de 166 persoane cu boli psihice;

►Conform informatiilor din mass-media, in Penitenciarul Timisoara 400 de persoane private de libertate, reprezentand 40% din totalul celor din institutie lucreaza in unitati de productie special amenajate, in penitenciar sau chiar la fabricile din zona.
Detinutilor le revine un procent de 40% din salariul negociat cu companiile private, iar tarifele orare se situeaza in jurul sumelor de 7,6 lei/ora/timp de zi si 9,5 lei/ora/timp de noapte. Astfel, un detinut poate ajunge la venituri lunare de circa 490 de lei (adica 40% din totalul de 1216 lei/luna, la 8 ore pe zi de munca), daca lucreaza pe timp de zi si la un salariu de 608 lei pe luna, daca lucreaza 8 ore pe zi pe timp de noapte.

►Penitenciarul Timisoara: foloseste efective considerabile de persoane private de libertate selectionate pentru activitati productive, iar indicele de folosire la munca a fost de aproximativ 54% din efectivul total apt de munca.
Persoane private de libertate din alte unitati penitenciare (inclusiv din zonele:  Moldova, Oltenia si Ardeal) solicita transferul pentru a fi selectionate la activitati productive.

►In Penitenciarul Timisoara, in camerele vizitate prin sondaj (cu 30-40 de paturi) nu erau asigurate conditii decente privind accesul la grupurile sanitare, fiind maxim 2 grupuri sanitare/camera (nerespectandu-se astfel normele legale care prevad asigurarea a cel putin unui grup sanitar dotat cu chiuveta, WC si dus pentru maxim 10 persoane).

► Existau insa penitenciare in care nu se aflau sali de mese astfel ca detinutii luau masa in camere in conditii necorespunzatoare, pe genunchi, pe marginea patului sau prin rotatie din cauza insuficientei meselor pliante distribuite in camere in acest scop (spre exemplu, Penitenciarele: Codlea, Colibasi, Miercurea  Ciuc, Targu Mures, Slobozia, Aiud, Arad, Braila, Galati, Timisoara, Margineni, Tulcea, Ploiesti, Giurgiu).

► Administratia Nationala a Penitenciarelor a comunicat ca sistemul penitenciar custodiaza opt persoane apartinand cultului mozaic (cinci la Penitenciarul Bucuresti Rahova si cate o persoana la Penitenciarele Oradea, Timisoara si Bucuresti Jilava).(...)
Detinutii apartinand cultului mozaic sunt alocati la Norma de hrana 17 S (denumita in mod conventional „specifica detinutilor musulmani”), cu exceptia unuia dintre detinutii in cauza, care este alocat la Norma nr. 18, corespunzatoare regimului dietetic, respectiv 18-specific persoanelor musulmane.

■ Un detinut din Penitenciarul Timisoara, aflat in regim deschis, ne-a sesizat ca era diagnosticat cu leucemie, iar in perioada cat a fost internat in Spitalul Municipal Timisoara „a fost legat de pat cu un lant”.
Reprezentantii institutiei Avocatul Poporului au efectuat o ancheta la Penitenciarul Timisoara, in urma careia a rezultat ca persoana privata de libertate se afla in evidenta cabinetului medical din unitate cu o serie de afectiuni medicale, pentru care era supravegheata medical permanent si tratata in infirmeria penitenciarului. Pacientul era alocat la regim alimentar igieno-dietetic (hipolipidic si hiposodat), corespunzator afectiunilor sale. Printre diagnosticele rezultate din evidentele medicale: sindrom mieloproliferativ cronic; anemie severa secundara, trombocitopenie severa.
Detinutul era prezentat lunar la Spitalul Clinic Municipal Timisoara Sectia Hematologie pentru internari in vederea efectuarii consultului si a tratamentului de specialitate. Ultima internare la Spitalul Clinic Municipal-Sectia Hematologie fusese in perioada 11-21.04. 2015, iar starea de sanatate a pacientului era echilibrata si stabila.
Cu privire la afirmatia detinutului ca ar fi fost legat cu un lant de pat in timpul internarii in spital, conducerea penitenciarului a mentionat ca, potrivit art. 217 din Ordinul Ministrului Justitiei nr. 1676/C/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranta locurilor de detinere din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, „Persoanelor private de libertate internate in spitale li se aplica mijloacele de imobilizare, in urma autorizarii directorului unitatii, dupa evaluarea riscului pe care il prezinta aceasta pentru siguranta penitenciarului, tinandu-se seama de starea de sanatate si tratamentul medical prescris”.
Detinutul a fost imobilizat cu o curea de imobilizare din piele. La imobilizarea acestuia s-a tinut cont de starea de sanatate, in sensul ca la momentul cand i s-au aplicat diferite proceduri medicale (transfuzii de sange), mijloacele de imobilizare i-au fost scoase. Imobilizarea detinutului a avut ca scop impiedicarea evadarii acestuia. Masura a fost luata avand in vedere faptul ca detinutul era recidivist.
In antecedente, acesta a comis fapte de violenta fiind condamnat la 21 de ani de inchisoare pentru art. 176 Cod penal.-omor calificat. A fost arestat si liberat.
Fata de cele expuse, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 9/2015 catre Directorul Penitenciarului Timisoara si Administratia Nationala a Penitenciarelor, solicitand dispunerea masurilor necesare in sensul reevaluarii oportunitatii folosirii mijloacelor de constrangere avand in vedere: diagnosticul detinutului (leucemie); faptul ca anterior a beneficiat de masura liberarii conditionate; asigurarea supravegherii cu escorta si acordul medicului din cadrul unitatii sanitare privind aplicarea mijloacelor de imobilizare.
Ulterior, Penitenciarul Timisoara ne-a comunicat ca, la nivelul Penitenciarului Timisoara a fost stabilita o Comisie de evaluare a riscului pe care il prezinta detinutii internati in spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii. Din aceasta Comisie face parte medicul unitatii, care face mentiuni cu privire la existenta/inexistenta contraindicatiilor medicale in ceea ce priveste aplicarea mijloacelor de imobilizare. Astfel, cu ocazia internarii detinutului, Comisia a stabilit ca acestuia ii vor fi aplicate mijloace de imobilizare (curele de imobilizare din piele) doar pe timpul cat agentul planificat sa execute serviciul de paza si supraveghere merge la toaleta pentru a-si satisface necesitatile fiziologice.
Aceasta masura de siguranta a fost luata de catre administratia Penitenciarului Timisoara pentru a preveni evadarea detinutului sau alte incidente, avand in vedere ca in timpul cat agentul lipseste, detinutul este nesupravegheat. In restul timpului, detinutului nu-i sunt aplicate mijloace de imobilizare sau constrangere.
In plus, pe parcursul internarii detinutilor in spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii se va solicita opina/recomandarea medicului curant din spital cu privire la existenta unor contraindicatii medicale privind imobilizarea (Dosar nr. 3356/8701/2015).

►In Penitenciarul Timisoara, in sectorul de detinere erau amenajate doua puncte comerciale destinate exercitarii dreptului la cumparaturi al persoanelor private de libertate.
In decursul fiecarui an, verificarea activitatii magazinelor care comercializeaza produse in incinta Penitenciarului Timisoara se realiza lunar, de catre comisia stabilita prin decizie de zi pe unitate. Cu ocazia controalelor efectuate la punctele comerciale, in conformitate cu procesele verbale intocmite in acest sens, se urmarea verificarea urmatoarelor aspecte: respectarea conditiilor igienico-sanitare, de transport, modul de depozitare si manipulare a produselor alimentare; calitatea si perioada de garantie; preturile practicate in magazin si modul de afisare al acestora; adaosul comercial practicat de comerciant; existenta carnetelor de sanatate pentru persoanele care deserveau punctele comerciale.
In urma verificarilor efectuate, comisia a constatat ca preturile practicate de magazinele din incinta unitatii erau la nivelul celor practicate pe piata libera.
Astfel, de fiecare data s-au verificat prin sondaj la diferite produse comercializate, atat preturile de desfacere cu amanuntul, cat si adaosul comercial practicat in magazin.
Lunar, lista preturilor produselor verificate prin sondaj a fost comparata cu 3 (trei) oferte de preturi obtinute de la alte societati comerciale care desfasurau activitati de vanzare cu amanuntul a unor astfel de produse in localitatea Timisoara.
Avand in vedere ca nu au fost constatate situatii de comercializare a produselor prin magazinul din incinta unitatii cu preturi mai mari decat media preturilor produselor comercializate in zona de arondare a penitenciarului, nu s-a impus inaintarea unei solicitari de reducere a preturilor catre administratorul punctului comercial.
Persoanele private de libertate din penitenciar puteau efectua zilnic cumparaturi. Programul de functionare era de luni pana sambata in intervalul orar: 08:00- 12:00; 14:00 – 17:00 iarna (18:00 vara) si duminica, in intervalul orar 08:00 – 12:00. Toate produsele care se comercializau erau etichetate individual si erau asezate pe rafturi in asa fel incat sa poata fi vizualizate de persoanele care doreau sa efectueze cumparaturi.

►Persoanele private de libertate cazate la G.A.Z-ul (gospodaria agro-zootehnica) unitatii isi exercitau dreptul la cumparaturi la sediul Penitenciarului Timisoara, conform programului aprobat de catre directorul unitatii (cumparaturi - martea intre orele 08:00 – 13:30 si sambata, intre orele 08:00 – 11:30 si vizite - martea si sambata, intre orele 09:00 – 18:00).
Pentru detinutii de la Tancodrom Buzias s-a stabilit urmatorul program: duminica intre orele 09:00 -12:00, luni – 08:00 – 13:00, iar cel de acordare a dreptului la vizita: duminica si lunea intre orele 09:00 – 18:00.

►Cat priveste durata convorbirilor telefonice, aceasta varia in functie de fiecare penitenciar in parte, care aprecia in acest sens potrivit Regulamentului de ordine interioara. Astfel, mentionam ca durata convorbirilor telefonice era de 20 de minute la Penitenciarele Focsani si Bacau, de 30 de minute la Penitenciarele Bistrita, Gaesti, 40 de minute la Penitenciarele Timisoara si Margineni, 45 de minute pe zi, iar sambata si duminica 55 de minute la Penitenciarul Barcea Mare, 1 ora la Penitenciarul Aiud si 3 ore la Penitenciarul Poarta Alba si Spital Penitenciar Poarta Alba.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.