Timisoara devine capitala artei contemporane romanesti

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.09.2015 10:40 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In perioada 3-31 octombrie va avea loc la Timişoara prima  ediţie Art Encounters.
Intitulat Aparenţa şi Esenţa, evenimentul este curatoriat de Rainald Schumacher şi Nathalie Hoyos, Berlin.

Evenimentul e conceput ca un dialog intre arta contemporana romaneasca şi contextul internaţional actual, dialog facilitat de un numar de artişti romani ale caror lucrari sunt recunoscute atat in Romania, cat şi in strainatate (Horea Bernea, Ştefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaş, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar şi de artişti straini care fac referire la spaţiul romanesc in opera lor (Saadane Afif,  A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén).

Pentru prima data in contextul romanesc se contruieşte un dialog curatorial intre diferite generaţii de artişti romani, incepand cu cei care au fost activi in perioada comunista - fie in ţara, in contextul unei izolari impuse (Grupul Sigma, Geta Bratescu, Ion Grigorescu),  fie in strainatate, in exil (Paul Neagu, Andre Cadere) - şi continuand cu cei care s-au afirmat in  anii '90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la inceputul anilor 2000 (Ioana Nemeş, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor).

Timp de o luna, oraşul Timişoara se va transforma intr-o veritabila galerie de arta contemporana unde peste 100 de artişti işi vor expune lucrarile in 17 locaţii diferite, cum ar fi Muzeul de Arta, Memorialul Revoluţiei,  Sinagoga din Cetate, Halele Timco sau Cazarma U, unde 12 galerii de arta contemporana vor prezenta mici expoziţii.
De asemenea, Art Encounters este unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reuneşte oraşul Timişoara şi Arad.
Prezenţa Art Encounters in Arad este reprezentata prin patru expoziţii, in trei locaţii: fabrica TEBA, Atrium Mall Arad şi Muzeul de Arta.
Diferitele expoziţii ofera publicului o perspectiva coerenta, prin juxtapunerea unor lucrari create anterior, vazute doar de un public mic, cu lucrari noi.
Un numar de 30 de lucrari au fost create special pentru acest eveniment.

Repere ale evenimentului

# reconstrucţia pentru prima data in 37 de ani a instalaţiei multimedia Multivision 1 (1972 - 1978) a grupului Sigma, care a activat in Timişoara in anii '70 -'80.
# transmisia live gazduita de DJ Angel şi orchestrata de Saadane Afif, care are loc in ziua deschiderii evenimentului.
# Oda Materiei de Matei Bejenaru, performance ce se va desfasura in Piaţa Libertaţii: o piesa pentru cor, toboşari, vioara şi soprana compusa de Gabriel Malancioiu exclusiv pentru Art Encounters. Corul este format din deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara.
# pentru prima data expusa in Romania, o instalaţie care iţi da impresia ca ai patruns in studioul unui maestru: Darwin`s Room de Adrian Ghenie, reproducere tri-dimensionala, in marime naturala, realizata dupa o mica pictura  in ulei atribuita lui Rembrandt, din 1632, Filozoful in meditaţie,  şi care acum se gaseşte la Louvre.
# o lucrare de Ana Lupaş in spatiul numit Geam MAT al Muzeului de Arta,  mica "galerie" vizibila doar din strada. Instalatie este o reflectie asupra intrebarii cum o lucrare efemera, ca şi cea a artistei, produsa in anii 1970,  ar putea supravieţui istoriei.
# schiţe de Geta Bratescu, pentru prima data expuse publicului, intitulate K (1976-1978), ce ar putea fi o trimitere la romanul lui Franz Kafka Castelul şi la regimul comunist opresiv.
# Arta organizarii unei expoziţii – un worshop cu studenţii Facutaţii de Arta.

Programul Art Encounters va cuprinde şi numeroase ocazii de dialog intre publicul larg, artişti, curatori, critici de arta, menite sa apropie timişorenii de fenomenul artei contemporane.
Timişorenii vor avea, astfel, ocazia sa urmareasca prelegerile unor importanţi curatori, reprezentanţi ai unora dintre cele mai prestigioase instituţii de arta contemporana din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Arta Moderna din New York.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.