Timisoara fotovoltaica

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.05.2012 14:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Primăria Municipiului Timişoara a implementat un proiect pilot la nivelul sistemului de transport public şi siguranţa circulaţiei, care prevede amplasarea de surse de energii regenerabile (energie verde) pentru alimentarea panourilor de afişaj electronic din staţiile RATTşi a dispozitivelor de semnalizare rutieră (dispozitive suplimentare pentru sporirea vizibilităţii în trafic), proiect care este premieră pentru România.
Beneficiile instalării acestor echipamente sunt: echipamente pe bază de energii regenerabile, care nu poluează; consum de energie electrică – zero, funcţionând cu energie solară; pentru instalare nu e nevoie de branşament la curent (care este şi costisitor şi durează foarte mult ca timp de aprobare); nu e distrus carosabilul, trotuarul, spaţiile verzi pentru conectarea la reţeaua de curent electric; se elimină numărul mare de cabluri de alimentare.

PANOURI SOLARE ÎN STAŢIILE R.A.T.T.

Astfel, opt staţii ale mijloacelor de transport în comun au fost dotate cu celule fotovoltaice. Acestea alimentează panourile de afişaj electronic ale R.A.T.T. din staţiile de tramvai de la Prefectură, Continental şi Bega, Piaţa Mocioni şi staţiile de troleibuz 17 şi 18 din Piaţa Consiliul Europei. Acumulatorul inclus în sistemul fotovoltaic asigură o rezervă de 72 de ore de funcţionare neîntreruptă în condiţii de luminozitate redusă. Unghiul de înclinare este de 25 de grade pentru a nu reţine zăpada. Toate panourile au fost orientate spre sud pentru a capta cantitatea cea mai mare de energie solară. Gradul maxim de încărcare cu energie este în lunile de vară la ora 12.
Un sistem fotovoltaic care include: celule fotovoltaice, suport, acumulatori, elemente de siguranţă etc. a costat circa 10.000 lei. S-au achiziţionat opt bucăţi, din surse proprii ale Regiei. Producătorul oferă o garanţie de doi ani (de la data achiziţiei, februarie 2012) şi asigură o durată de funcţionare de 25 de ani în condiţii de eficienţă maximă.

CELULE FOTOVOLTAICE ŞI SOLARE PENTRU SIGURANŢA ÎN TRAFIC

In vederea măririi siguranţei în trafic, atât pentru pietoni cât şi pentru conducătorii auto, în ultima perioadă s-au instalat în intersecţii şi la trecerile de pietoni pe "traseu curent", diferite dispozitive de semnalizare rutieră.
Astfel, 14 lămpi cu LED-uri şi celulă fotovoltaică (dispozitive suplimentare pentru sporirea vizibilităţii şoferilor pe timp de noapte sau vreme înnorată la apropierea trecerilor de pietoni) au fost amplasate pe Splaiul Tudor Vladimirescu-Ady Endre, Splaiul N.Titulescu – Andrei Mureşan, Calea Aradului – str. Felix, Calea Aradului - Institutul de Agronomie, Bv. Eroilor de la Tisa – Caraş, Take Ionescu – N. Filipescu, Popa Şapcă – C-tin Brâncuşi.
În plus, 4 indicatoare luminoase cu LED-uri şi celulă solară ((dispozitive suplimentare pentru sporirea vizibilităţii şoferilor pe tiomp de noapte sau vreme înnorată pentru semnele „Cedează trecerea” şi „Stop”) au fost amplasate la intersecţia Piaţa Leonardo da Vinci; Piaţa Huniade indicator cedează trecerea, la intersecţia Mărăşeşti – C. Brediceanu indicator STOP, Calea Bogdăneştilor – Bv. Cetăţii - Haşdeu; Calea Aradului – Gr. T. Popa - OMV; Arieş – Surorile Martir Caceu - insule de dirijare a circulaţiei.
Echipamentele au fost aduse din Franţa şi în cazul lămpilor cu leduri şi celule voltaice costă 400 lei un echipament (au fost achiziţionate 14 echipamente), iar indicatoarele luminoase cu LED-uri şi celulă solară costă 300 lei (au fost achiziţionate 4 echipamente).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.