Timisoara, in finala oraselor pentru Capitala Culturala Europeana... Vezi cu cine se bate!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.12.2015 12:59 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Delegatiile celor 14 orase - Alba-Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Tirgu-Mureş şi Timişoara - care au intrat oficial in competitie au sustinut dosarele de candidatura in fata juriului format din experti internationali, conform calendarului anuntat de Ministerul Culturii din Romania.
Aşa ca joi, 10 decembrie 2015, dupa ce Timisoara 2021 a sustinut candidatura in fata juriului, vineri, 11 decembrie, s-a anuntat lista scurta a oraselor preselectate: Timişoara, Baia Mare, Cluj Napoca şi Bucureşti.
Urmeaza organizarea selecţiei finale in septembrie 2016 şi desemnarea formala a orasului castigator pana la sfarşitul anului 2016.

Membrii juriului au fost numiţi de Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit, de asemenea, doi experţi naţionali, in consultare cu Comisia Europeana şi in urma validarii oficiale a acesteia din urma.
Cei doisprezece experţi care au evaluat candidaturile oraşelor sunt: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel, Suzana Žilič Fišer.
In urma interviurilor, acestia au decis care din cele 14 orase inscrise in competitie vor trece mai departe in faza finala pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Timisoara 2021 – oras candidat a fost reprezentata de o echipa formata din 8 persoane la interviul de preselectie in fata juriului international, care a avut loc la Ministerul Culturii: Simona Neumann – director Executiv al Asociatiei Timisoara – Capitala Culturala Europeana, Dan Diaconu – viceprimar al Municipiului Timisoara, Teodora Borghoff – fundraiser, activist si consultant pe proiecte europene, Andras Istvan Demeter – actor, regizor, manager cultural si initiatorul a ceea ce a fost unul din cele mai mari festivaluri stradale din Europa Centrala, Festivalul Saltimbancilor, Simona Fit – trainer in transparenta decizionala si initiator de campanii de advocacy, Loredana Gaita – arhitect si urbanist, presedintele asociatiei In Comunitate, Valentin Muresan – antreprenor in industria software din Timisoara, a carui companie, Movidius, a fost selectata de Google pentru a realiza cel mai nou telefon experimental al sau si Lavinia Raducanu – cantareata, actrita, profesor de canto si fondatoarea scolii de tinere talente ProMusica si Cultura.
Suportul logistic a fost asigurat de Mariana Mitar – office manager ATCCE si Nicolae Balc – responsabil parteneri internationali. Echipa a fost insoţita de primarul Nicolae Robu.

Shine your light - Light up your city! / Lumineaza oraşul prin tine! este conceptul cu care orasul candideaza la titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2021 si care a fost prezentat in fata juriului.
Timisoara 2021 – oras candidat propune crearea unei platforme comune de evenimente culturale şi artistice care sa faciliteze regandirea orasului in sensul implicarii individuale şi colective in societate.
Programul artistic pentru anul 2021 este imparţit in cinci directii principale, fiecare dintre acestea reprezentand o etapa in calatoria de transformare a individului, o oportunitate pentru Timisoara de a se dezvolta in plan cultural, social si economic.
Astfel, procesul contribuie la dezvoltarea urbana, a industriilor culturale si creative si la promovarea imaginii orasului respectiv pe plan international.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.