Timisoara: Institutul Regional de Oncologie va avea 476 de paturi de spitalizare

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.09.2015 15:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Institutul Regional de Oncologie Timişoara va fi amplasat pe o suprafaţa de 5,5 hectare şi va avea 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotararii prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investitţii.
Durata de realizare a  Institutului este estimata la 36 de luni, iar valoarea construcţiei şi a dotarii unitaţii va fi de 511,628 milioane de lei.
Finanţarea realizarii şi dotarii Institutului Regional de Oncologie Timişoara se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Sanataţii, şi, in completare, din alte surse legal constituite, conform programului de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Studiul de fezabilitate are ca obiect realizarea Institutului Regional de Oncologie Timişoara prin transformarea şi extinderea unei cladiri inceputa in 1994 cu destinaţia de spital clinic municipal şi nefinalizata. Cladirea in care va funcţiona Institutul va indeplini urmatoarele criterii:
#    Amplasare intr-o zona ce poate permite dezvoltarea ulterioara (extinderea). Astfel, suprafaţa de teren de 5,5 hectare dedicata investiţiei permite dezvoltarea intr-o etapa ulterioara atat pe orizontala, cat şi pe verticala;
#    Asigurarea accesului la unitaţile clinice din oraş pentru consulturi interdisciplinare;
#    Asigurarea spaţiilor medicale şi de tratament, conform normativelor europene.
 Realizarea acestui Institut va rezolva problema majora a lipsei de spaţii pentru spitalizare şi ingrijiri paleative, insuficiente in prezent ca numar şi dotare, avand in vedere incidenţa cancerului in zona de Vest a Romaniei.
Din analiza situaţiei existente in Romania, cu precadere in zona de Vest, a rezultat necesitatea dezvoltarii capacitatii spitalicesti pentru tratarea bolii canceroase, avandu-se in vedere extinderea acesteia in ultimele decade.
Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.
Timiş este unul dintre judeţele cu cea mai mare rata a afecţiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienţi luaţi in evidenţa, numarul cazurilor nou aparute fiind in creştere (3.453 de cazuri nou aparute in 2014, comparativ cu 2.190 in 2008).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.