Timisoara: Lumea suprarealistica a lui Marc Chagall la Muzeul de Arta

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.02.2016 18:55 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Muzeul de Arta Timişoara organizeaza joi, 18 februarie 2016, ora 18.00, la Palatul Baroc din Piata Unirii nr.1, salile Mercy, vernisajul expoziţiei internaţionale de litografii Marc Chagall – Ilustraţii pentru Biblie.
In cadrul vernisajului vor lua cuvantul prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Arta Timişoara, şi Thomas Emmerling, curatorul expoziţiei.

Expozitia include un fragment relevant din opera extraordinara a lui Marc Chagall, parte a programului prin care Muzeul de Arta Timişoara in cooperare cu Euro Art Luxemburg ofera publicului lucrari semnate de mari maestri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec, Chagall sau Van Gogh.     

Marc Chagall este unul dintre marii artişti ai secolului al XX-lea, ultimul dintre marii modernişti europeni.
Dupa cum spunea prietenul sau, poetul francez Guillaume Apollinaire, lucrarile sale ne conduc intr-o lume “supra-realistica” (de aici, noţiunea de suprarealism, descriind un intreg curent artistic şi literar).

Expoziţia  Marc Chagall – Ilustraţii pentru Biblie  de la Muzeul de Arta Timişoara prezinta o tema de referinţa din creaţia marelui artist, ilustrarea Bibliei.
Marc Chagall a creat litografiile din seria biblica in urma unei calatorii in Ţara Sfanta.
Incepand cu deceniul al treilea al secolului trecut reflectase asupra acestei teme.
A fost ajutat la punerea in viata a proiectului de catre cunoscutul editor parizian Ambroise Vollard, cel ce in anul 1930 i-a comandat ilustratiile pe tema textelor sacre fundamentale.
Acelaşi editor ii oferise şi asistenta financiara pentru calatoria in Ţara Sfanta.
A lucrat la ilustrarea Bibliei timp de mai bine de doua decenii (1931-1956), studiind mai ales transpunerile biblice ale lui Rembrandt şi El Greco.
Potrivit lui Marc Chagall, impresiile de calatorie au fost „cele mai puternice din viata lui” si au devenit o sursa de inspiratie pentru litografiile pe care Muzeul de Arta Timişoara va invita sa le admiraţi incepand de joi, 18 februarie 2016.

Muzeul de Arta Timişoara este deschis publicului de marţi pana duminica, intre orele 10.00 - 17.30.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.