Timisoara nu mai e pe lista oraselor poluate cu particule fine PM10?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.09.2014 16:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Trei dintre deciziile luate de Comisia Europeana in cadrul pachetului lunar ce are in vedere cazurile de incalcare a legislaţiei UE de catre statele membre se refera la Romania şi au in vedere sectorul de sanatate şi cel de mediu.

Toate cele trei decizii reprezinta avize motivate si se refera la notificarea transpunerii pe deplin in legislaţia naţionala a normelor europene din domeniul asistenţei medicale transfrontaliere, notificarea transpunerii pe deplin in legislaţia naţionala a normelor europene de recunoaştere a prescripţiilor medicale emise in alt stat membru şi luarea de masuri pentru diminuarea poluarii aerului cu particule fine (PM10).
Romania are la dispoziţie doua luni pentru a lua masuri adecvate, in caz contrar Comisia putand inainta cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
In cadrul pachetului lunar, Comisia a luat 147 de decizii, printre care 39 de avize motivate şi 4 sesizari ale Curţii de Justiţie.

In pachetul lunar privind deciziile referitoare la constatarea neindeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeana acţioneaza in justiţie statele membre care nu au respectat in mod corespunzator obligaţiile care le revin in temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizeaza numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislaţiei UE, in beneficiul cetaţenilor şi al intreprinderilor.
Comisia a luat 147 decizii, printre care 39 de avize motivate şi 4 sesizari ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Iata un rezumat al principalelor decizii referitoare la Romania.

Avize motivate

Drepturile pacienţilor in cadrul asistenţei medicale transfrontaliere

Comisia indeamna REPUBLICA CEHA, ROMÂNIA şi SLOVENIA sa notifice transpunerea pe deplin a normelor din domeniul asistenţei medicale transfrontaliere
Comisia a adresat o cerere oficiala Republicii Cehe, Romaniei şi Sloveniei de a notifica punerea in aplicare deplina a Directivei privind asistenţa medicala transfrontaliera (2011/24/UE ).
Directiva stabileşte drepturile pacienţilor de a alege sa primeasca asistenţa medicala intr-un alt stat membru şi de a solicita rambursarea pentru aceasta in ţara proprie.
De asemenea, ea impune sistemelor de sanatate şi furnizorilor de asistenţa medicala sa se asigure ca pacienţii primesc informaţiile de care au nevoie pentru a decide in cunoştinţa de cauza cu privire la tratament. Directiva a fost transpusa parţial de Republica Ceha, Romania şi Slovenia.
Cu toate acestea, pana in prezent, statele membre menţionate nu au transpus pe deplin aceasta directiva in legislaţia naţionala, in pofida solicitarii de a o transpune pana la 25 octombrie 2013.
Aceste ţari au la dispoziţie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a transpune in intregime Directiva 2011/24/UE . I
n cazul in care nu sunt notificate masuri adecvate, Comisia poate inainta cazurile Curţii de Justiţie a UE.

Prescripţiile medicale: Comisia indeamna ROMÂNIA sa notifice transpunerea deplina a normelor de recunoaştere a prescripţiilor emise in alt stat membru

Comisia a adresat o cerere oficiala Romaniei de a asigura transpunerea deplina a Directivei de stabilire a unor masuri pentru facilitarea recunoaşterii prescripţiilor medicale emise in alt stat membru (2012/52/UE ). Directiva este menita sa sporeasca capacitatea farmaciştilor de a inţelege şi de a elibera prescripţii emise intr-o alta ţara din UE pacienţilor care işi exercita dreptul la asistenţa medicala transfrontaliera. 

Ea impune statelor membre sa se asigure ca prescripţiile care urmeaza sa fie utilizate intr-un alt stat membru cuprind un anumit numar de elemente, stabilite in anexa la directiva.
Directiva a fost transpusa parţial de Romania.
Cu toate acestea, pana in prezent, Romania nu a transpus pe deplin aceasta directiva in legislaţia naţionala, in pofida solicitarii de a o transpune pana la 25 octombrie 2013.
Romania are la dispoziţie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a transpune Directiva 2012/52/UE .
In cazul in care nu sunt notificate masuri adecvate, Comisia poate inainta cazul Curţii de Justiţie a UE.

Mediu: Comisia solicita ROMÂNIEI sa ia masuri pentru a diminua poluarea aerului

Romania nu işi protejeaza cetaţenii de poluarea cu particule fine (PM10). 

Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic şi incalzirea locuinţelor şi pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur.
In conformitate cu legislaţia UE, statele membre au obligaţia de a limita expunerea cetaţenilor la particulele de acest tip.
Cetaţenii din anumite zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi au fost expuşi in mod aproape continuu unor niveluri nesanatoase de PM10 inca din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012.
Comisia considera ca Romania nu a intreprins acţiunile necesare inca din 2007 pentru protejarea sanataţii cetaţenilor şi solicita Romaniei sa ia masuri de perspectiva rapide şi eficiente pentru ca perioada de neconformitate sa fie cat mai scurta posibil.
Acţiunea de azi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar, urmeaza unei scrisori de punere in intarziere suplimentare transmisa in februarie 2013.
Daca Romania nu acţioneaza, Comisia poate sesiza cazul Curţii de Justiţie a UE.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.