Timisoara, orasul buruienilor la care Primaria face alergie

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.07.2014 19:30 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Speciile producatoare de polen alergen des intalnite in municipiul Timisoara sunt Ambrosia artemisiifolia (iarba parloagelor), Artemisia vulgaris (pelin), Amaranthus retroflexus (stir).
Pe langa poluantii atmosferici (fumul, pesticidele, praful, gazele de esapament) care afecteaza sanatatea oamenilor cele mai alergene sunt grauncioarele de polen.
Spre exemplu, graunciorii de polen ai plantei Ambrosia artemisiifolia determina aparitia alergiilor respiratorii, dar si a dermatozelor de contact.

Pe raza municipiului Timisoara, speciile daunatoare au fost intalnite, cel mai frecvent, pe arterele de intrare in oras (Calea Buziasului, Calea Aradului, Calea Bogdanestilor) si, in special, pe terenurile virane din cartierele Plopi, Mehala, Ronat, de-a lungul liniilor de tramvai si cale ferata, intre blocurile de locuinte din diferite zone ale orasului.

Date fiind conditiile climatice din acest an, Primaria face un apel catre toti timisorenii, atat persoane fizice, cat si reprezentantii legali ai institutiilor, diferitelor intreprinderi sau societati private, sa ia masuri de combatere a buruienilor pentru a da un aspect placut si european acestui oras, dar si pentru a elimina pe cat posibil punerea in pericol a sanatatii oamenilor.

Primaria municipiului Timisoara a reglementat prin Hotararea de Consiliu Local nr.206/2009, care modifica si completeaza H.C.L. 371/2007.
Astfel, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 lei la 2.500 pentru persoanele juridice „nedistrugerea buruienilor si in mod special a celor cu potential alergen (iarba parloagelor-Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spatiile verzi, prin scoaterea radacinilor, smulgere, cosire”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.